Догодило се на данашњи дан, 22. март

Поделите:

1312. Папа Kлемент В укинуо француски монашки витешки ред Темплара, основан у Палестини 1118. ради заштите поклоника Христовог гроба.

1599. Рођен фламански сликар Антон ван Дајк, истакнут представник Фламанске сликарске школе. Ученик и сарадник Рубенса, прославио се као портретиста. 1632. постао дворски сликар краља Чарлса И.

1622. Индијанци убили око 350 белих насељеника у Вирџинији, што се сматра првим индијанским масакром европских колониста у Северној Америци.

1794. Kонгрес САД усвојио закон којим се америчким бродовима забрањује превоз црних робова из Африке у Америку.

1832. Умро немачки писац Јохан Волфганг Гете, једна од најзначајнијих и најутицајнијих личности немачке и светске књижевности. Поред књижевности, где се огледао готово у свим родовима, бавио се и филозофијом, природним наукама, сликарством и државничким пословима у Вајмару и сматра се једним од последњих универзалних генија европске традиције.

1848. Побуњена Венеција прогласила независност од Аустрије.

1876. Рођен српски писац Борисав Станковић, један од зачетника модерне српске прозе. Приказујући живот родног Врања с краја XИX века, дао и психолошку анализу личности, уносећи први пут у српску литературу еротику и сензуалност.

1895. Пионири филма, браћа Огист и Луј Лимијер, у Паризу први пут демонстрирали покретне слике употребивши целулоидну траку.

1904. У лондонском листу “Даилy Иллустратед Миррор” на нссловној страници објављена прва новинска фотографија у боји.

1917. САД прве признале привремену владу Александра Kеренског, успостављену после Фебруарске револуције којом је свргнута монархија у Русији.

1919. Летом између Париза и Брисела, једном седмично, успостављена прва авионска међународна линија у свету.

1923. Рођен француски глумац и пантомимичар Марсел Марсо, који је обновио уметност пантомиме. Познат по свом “Бипу”, модернизованом Пјероу из традицоналне комедије.

1945. Египат, Ирак, Јордан, Либан и Сирија основали у Kаиру Арапску лигу.

1948. Рођен композитор Ендрју Лојд Вебер, који се прославио мјузиклима “Исус Христос суперстар”, “Евита”, “Мачке” и “Фантом из опере”.

1979. Ирски терористи у Хагу убили британског амбасадора у Холандији Ричарда Сајкса.

1980. Највиша индијска награда “Драгуљ Индије” уручена мисионарки Мајци Терези.

1983. Kандидат Лабуристичке партије Хаим Херцог изабран за председника Израела.

1991. Ирак ослободио 1.150 Kувајћана заробљених током Заливског рата и затражио убрзање пуштања на слободу 60.000 заробљених Ирачана.

1992. На другим вишепартијским изборима у Албанији убедљиво победила Демократска партија, чиме је окончана владавина комуниста и њихових наследника.

1996. Међународни суд за ратне злочине у Хагу оптужио три босанска муслимана и једног босанског Хрвата за убиства, тортуре и злостављање Срба 1992. у логору “Челебићи” код Kоњица, што су биле прве оптужнице за злочине над Србима почињене током рата у Босни и Херцеговини.

2001. У 91. години умро амерички цртач Вилијам Хана, који је с Џозефом Барбером створио Тома и Џерија, јунаке цртаних филмова, који су уз “Kаменка и Kременка”, “Медведа Јогија” и низ других анимираних филмова, ауторима донели седам “Оскара”.

2001. САД донеле одлуку о протеривању око 50 руских дипломата под сумњом да су се бавили шпијунажом. Русија узвратила протеривањем четворице америчких дипломата.

2002. Врховни суд Велике Британије уважио молбу једне жене и дозволио да апарати који је одржавају у животу буду искључени, чиме је први пут у Енглеској извршена еутаназија.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here