Догодило се на данашњи дан 24. Март

Поделите:

1401 – У походу кроз Азију и Средоземље татарски војсковођа Тамерлан освојио је Дамаск.

1603 – Умрла је енглеска краљица Елизабет И. Енглеска је током њене 45-годишње владавине постала водећа земља у производњи текстила и вуне, основала је прву колонију у Северној Америци – Вирџинију, утемељила Источноиндијску компанију, а британски мореполовци, трговци и гусари створили су темеље будуће британске империје. Престо је наследио шкотски краљ Џејмс ВИ, чиме је, као Џејмс И, објединио енглеску и шкотску круну. Заједнички парламент основан је 1707, када су се две земље ујединиле у Велику Британију.

1736 – У Будиму је мучењем на точку убијен вођа српских устаника Пера Сегединац који је 1735. у Поморишју, Бачкој и Посавини подигао Војвођане против Аустрије. Моришки командант је опеван у народним песмама, а Лаза Kостић је написао драму “Пера Сегединац”.

1882 – Немачки бактериолог Роберт Kох објавио је да је изоловао бактерију која изазива туберкулозу, касније названу “Kохов бацил”.

1882 – Умро је амерички писац Хенри Водсворт Лонгфелоу, аутор епске поеме “Хијавата”, у којој је приказао фолклорно богатство северно-америчких Индијанаца.

1891 – Велика Британија и Италија су постигле споразум о границама колонија у подручју Црвеног мора.

1905 – Умро је француски писац Жил Верн који је својим научно-фантастичним романима одиграо велику улогу у популаризацији науке и предвидео многа научна достигнуцга. Написао је 57 романа од којих су најпознатији (“Пут око света за 80 дана”, “Двадесет хиљада миља под морем”, “Пут на Месец”, “Пут у средиште Земље”, “Пет недеља у балону”).

1945 – Америчке и британске трупе су у Другом светском рату прешле реку Рајну и наставиле продор у унутрашњост Немачке.

1945 – У Београду је потписан споразум владе Демократске Федеративне Југославије и Управе УН за помоћ и обнову (УНРА). Споразумом је предвиђено да УНРА помогне у храни, лековима, обући и одећи, и да упути стручњаке за обнову пољопривреде, индустрије и саобраћаја у Југославији.

1962 – Умро је швајцарски физичар, балониста и истраживач морских дубина Огист Пикар, професор Универзитета у Бриселу. Године 1931. постао је први човек који је доспео у стратосферу, попевши се балоном до 15.780 метара. Од 1938. спуштао се батискафом 48 пута у океанске дубине и до 4.000 метара.

1972 – Велика Британија је успоставила директну контролу у Северној Ирској да би спречила сукобе паравојних група католика и протестаната.

1976 – У Аргентини је власт преузела војна хунта генерала Хорхеа Виделе, а председница Исабела Перон је ухапшена.

1976 – Умро је британски фелдмаршал Бернард Ло Монтгомери, један од водећих савезничких војсковођа у Другом светском рату. Победа његове Осме армије над Афричким корпусом немачког фелдмаршала Ервина Ромела у бици код Ел Аламејна крајем 1942, преокренула је ток рата у Африци.

1980 – У Ел Салвадору захваћеном грађанским ратом, убијен је најгласнији критичар војних власти у тој земљи, надбискуп Сан Салвадора, Оскар Арнулфо Ромеро. Смрт утицајног и популарног борца за реформе и људска права изазвала је заоштравање кризе.

1989 – У водама Аљаске брод “Ексон Валдез” испустио је више од четири милиона тона нафте.

1990 – Шри Ланку је напустило 2.000 индијских војника, последњих из контингента од 50.000, који су две и по године безуспешно покушавали да савладају оружану побуну тамилских сепаратиста против централних власти у Kоломбу.

1999 – У 20.00 часова снаге НАТО почеле су напад из ваздуха на СР Југославију. Током 78 дана акције под називом “Милосрдни анђео”, у којој је учествовало 19 земаља, погинуло је више од 1.000 људи, а неколико хиљада је рањено. Тешко су оштећени војни и цивилни објекти, а штета је процењена на око 30 милијарди долара.

1999 – Влада СР Југославије прогласила је ратно стање.

2000 – Лидери Европске уније су на састанку у Лисабону усагласли нову стратегију за Балкан – јачање веза са опозицијом и цивилним друштвом у Србији у циљу постизања демократског преображаја у целој СР Југославији.

2002 – По први пут у 74-годишњој историји Оскара, двоје глумаца црнаца добили су ту награду за најбољу мушку и женску улогу: Дензел Вошингтон за улогу у филму “Дан обуке” и Хале Бери за улогу у филму “Бал чудовишта”.

2003 – Зупанијски суд у Ријеци (Хрватска) осудио је бившег хрватског генерала Мирка Норца на 12 година затвора због злочина над Србима у Госпићу 1991. године.

2006 – После скоро четири деценије кампање за независност Баскије, области на северу Шпаније, сепаратистичка организација ЕТА објавила је трајни прекид ватре и најавила борбу демократским средствима.

2008 – Умро је Борис Дворник, један од најпознатијих глумаца у историји Хрватске и Југославије. Најширу популарност стекао је улогама у ТВ серијама “Наше мало мисто”, “Kапелски кресови” и “Вело мисто”.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here