Договор Македоније и Бугарске промениће односе у региону

Поделите:

Скопље – Договор Македоније и Бугарске о добрусуседству пример како две државе могу саме да реше дугогодишњи проблем, оценио шеф Делегације ЕУ у Скопљу Самуел Жбогар.

У интервјуу за кабловску Телевизију 21, он је истакао да мора да поздрави тај договор зато што мисли да се ради о договору који ће променити односе не само између две суседне земље, већ и у региону.

„То је пример како две земље могу да реже дугогодишњи проблем и отворе пут сарадње у будућности“, рекао је Жбогар.

Договор Македоније и Бугарске о добросуседству, како је најављено, потписаће у Скопљу 1. августа премијери две земље Зоран Заев и Бојко Борисов.

Тај документ, који су претходних дана усвојиле владе Македоније и Бугарске, јуче су у заједничком саопштењу поздравиле амбасаде САД у Скопљу и Софији, оцењујући да је ;реч о охрабрујућем примеру за решавање питања међу суседима и да се њиме повећава политичка стабилност и економски развој Западног Балкана.

Од важнијих партија у Македонији једино опзициона ВМРО ДПМНЕ има примедбе на договор о добросуседству са Бугарском, за који сматра да македонске интересе обухвата само делимично а бугарске у потпуности.

Странка Николе Груевског тражи измене делова договора који су усвојиле две владе да би га подржала, док из владајућег СДСМ оцењују да су ти захтеви ВМРО ДПМНЕ само дизање политичке прашине.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here