Дојче веле: Брисел ће реаговати против власти у РС због негирања геноцида

Поделите:

Дан Преда оцењује да такви потези Републике Српске вређају жртве и ометају процес помирења у БиХ

Власти Републике Српске негирају геноцид у Сребреници и славе ратне злочинце као хероје. Став Европске уније и њених званичника о томе је познат, али ефекта до сада није било. Сада се очекује званични став Брисела.

Европски парламент је још 16. априла упутио званично „парламентарно питање“ Европској комисији под називом „Порицање геноцида и величање ратних злочинаца у Републици Српској“. У документу који потписује известилац за БиХ Кристијан Дан Преда наводи се да је Међународни механизам за кривичне судове осудио бившег председника Републике Српске Радована Караџића на доживотну робију управо због почињеног геноцида и злочина против човечности.

„Упркос томе власти ентитета Републике Српске поричу геноцид и глорификују осуђеног ратног злочинца Радована Караџића. Он се третира као херој, додељују му се одликовања, чак и студентски дом добија име по њему“, наводи се у документу упућеном Европској комисији.

Дан Преда оцењује да такви потези Републике Српске вређају жртве и ометају процес помирења у БиХ и пита Европску комисију да ли је упозната са тим чињеницама, шта ће да уради да то заустави, али и какав утицај такви потези имају на напредовање БиХ ка ЕУ.

ДА ЛИ ЈЕ ЕУ ДОВОЉНО ГЛАСНА У СВОМ СТАВУ?
У Европској комисији за ДВ овим поводом кажу да постоји рок од шест недеља да се институционално одговори на парламентарно питање. Када Дан Преда добије одговор Комисије и јавност ће моћи да чује који је њихов званичан став, кажу у седишту Европске комисије у Бриселу.

Док известилац за БиХ чека да види одговор, познаваоци европске политике и односа ЕУ према Балкану кажу да се он неће разликовати нити бити ефикаснији од већ виђених европских изјава и осуда. „ЕУ би можда могла да буде гласнија, али јасно је шта они мисле о том питању“, каже Александра Штиглмајер из Европске иницијативе за стабилност.

Она подсећа на већ изнете осуде од стране ЕУ када је геноцид у Сребреници у питању. ЕУ је прошле године у августу већ „одбацила свако порицање, релативизацију и погрешна тумачења геноцида у Сребреници“. „Позивамо све политичке лидере и друге који су на власти у БиХ да иду путем који одаје почаст жртвама и промовише помирење“, стоји у закључку шефа Делегације ЕУ у БиХ.

Готово у исто време и комесар за суседство Јоханес Хан је поводом смрти Хатиџе Мехмедовић, председнице удружења „Мајке Сребренице“, поручио да је „геноцид у Сребреници ожиљак на целој Европи“. Приликом изрицања пресуде Радовану Караџићу, ЕУ је у званичном саопштењу навела да се ради о пресуди за неке од најтрагичнијих догађаја у новијој историји Европе који укључују „ратне злочине, злочине против човечности и геноцид“.

КАЗНЕ НЕ БИ ПОМОГЛЕ?
Чини се тако да је ЕУ већ дала свој одговор на питање Кристијана Дан Преде, а ново питање је шта ће додатне европске изјаве и осуде моћи да промене.

„Лично мислим да је порицање геноцида за сваки презир и да оно само продубљује разлике у БиХ и вређа жртве и њихове породице“, каже нам Александра Штиглмајер. „Истовремено, не мислим да додатне изјаве на ту тему или чак казнене мере могу да помогну. То ће само ојачати осећај српске заједнице да је нешваћена, лажно оптужена, жртва завере.“ „Не може се наметнути искрено покајање сем уколико потпуно не реформишете образовање, контролишете јавни говор, склоните све оне који су одговорни за геноцид“, закључује она.

 

Аутор Марина Максимовић

 

Извор Дојче веле

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here