Дојче веле: Француска поводом брегзита губи стрпљење

Поделите:

Француска тренутно заступа јасну линију. За разлику од Немачке, Париз без сваке сумње не жели да Британцима поклони више времена

Француска показује Британији жути картон због продужетака у брегзиту. Париз сматра да би брегзит без договора пао на душу Лондона и жели да избегне ново одлагање европско-британског развода.

Француска тренутно заступа јасну линију. За разлику од Немачке, Париз без сваке сумње не жели да Британцима поклони више времена. Из Јелисејске палате извори ДВ кажу: „Председник не гледа благонаклоно на продужење рокова“.

Та би позиција могла да постане велики проблем. Ако Лондон затражи још времена, морале би се сагласити све чланице Европске уније. Француска је притиснула кочницу и ако остане при томе могла би да одигра одлучујућу улогу у драми званој брегзит.

МАКРОН ЗА САДА КАЖЕ „НЕ“
Још у марту се француски председник испречио на путу компромиса са Лондоном, па је шефовима држава и влада ЕУ једва успело да испослују неко решење. Рок за излазак из ЕУ је познат – 31. октобар. Француски министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан је у једном интервјуу за радио „Европа 1“ поприлично мрзовољно одбрусио: „Не можемо свака три месеца све испочетка“.

То је актуелни став, ништа се није променило, саопштили су у Министарству спољних послова на питање које је поставио ДВ. Француски премијер Едуар Филип је раструбио у медијима да је његова влада припремљена за октобар. На Инстаграму су надлежни министри објавили да је Француска на својим северним границама припремила царинске контроле. Поставља се питање да ли ће Париз остати при том тврдом ставу зу ризик да стварно дође до брегзита без договора?

ФРАНЦУСКА ИНДУСТРИЈА СЕ ЗАГРЕВА
Постоји и економски интерес да се не оклева са брегзитом. Париз одавно жели да преузме место Лондона као финансијска метропола. Одгађање изласка Велике Британије из Уније само би отежало остварење амбиција финансијског кварта у Паризу да преузме примат на Континенту.

Француска се још од првих назнака брегзита много офанзивније од Немачке труди да прикаже Париз као нови европски финансијски центар. Приватна непрофитна организација Парис јуроплејс, која ради на промоцији Париза као финансијске метрополе, рачуна са 8.000 нових радних места у финансијама и индустрији. Организација тврди у једној студији да је међу првих 500 водећих фирми у свету 31 француска, док је немачких 29, а британских 25. Наравно, сви ови подаци се односе на регију метрополе Париза, а не на читаву земљу.

НЕМАЧКО-ФРАНЦУСКО РАЗМИМОИЛАЖЕЊЕ
Француски политиколог Кристијан Ликен из Центра за међународне студије каже да у Француској не постоји табу да се размишља о могућем профиту на основу Брегзита. „код Француза не постоји идеја да Британци морају да остану у ЕУ по сваку цену“. Он каже да се по томе разликују Париз и Берлин, и генерално је немачки став преблаг. Уз то, сматра да су прошла времена када је немачка канцеларка њено тумачење могла без муке да учини ставом свих у ЕУ.

Да ли је добро да се из чистог реформског жара Британија на брзину изгура из ЕУ? Мучтаба Рамен, британски аналитичар који је раније радио за Европску комисију, сада предаје на факултетима и у Лондону и у Паризу. Он сматра да је француска тврда линија део политичког посла. Тако Французи желе да добију већи маневарски простор у односу на Британце. Он сматра да не би требало да се пође од тога да ће у кругу од 27 шефова држава и влада Макрон заузети позицију тврдолинијаша, јер би се тиме политички изоловао и ослабио своју амбицију да дугорочно наследи Ангелу Меркел на месту јаке европске политичке фигуре. „Француска позиција има више нијанси“, каже тај аналитичар.

Француска дипломатска размишљања у Бриселу као да то потврђују: „Продужетак рока само због продужетка, то не можемо да оправдамо“, каже се у упућеним круговима на питање које је поставио новинар ДВ, па се одмах додаје да би продужетак рока који би значио нову политичку оријентацију у Лондону нешто што би француска Влада сигурно поздравила. Мучтаба Рамен сматра да ће Француска тврдо преговарати, али о томе колики ће бити нови рок, а не да ли ће га уопште бити.: „Све друго би се окренуло против француског председника. Он хоће да се профилише на основу европске агенде, а не са тим да на брзину избаци Британце“.

 

Аутор Катрин Мартенс

 

Насловна фотографија: independent.co.uk

 

Извор Дојче веле

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here