Док Меркелова инсистира на границама Косова Немачка помаже косовским безбедносним снагама

Поделите:

Немачка канцеларка изјавила да нема промена граница на Балкану, чиме је могућност разграничења са Албанцима у покрајини свела на минимум.

Док Меркелова инсистира на границама Косова, Немачка помаже  Kосову, тј Kосовским Безбедносним снагама да остваре НАТО стандард и ојачају војне капацитете како се похвалио Харадинај на свим Твитер налогу…и сам је био на примопредаји донације оклопно-борбених возила Хамер

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавом да нема промена граница на Балкану поткопала је Србију и на минимум свела могућност разграничења са Албанцима на Kосову, сматрају стручњаци.

Саговорници,  и спољнополитички аналитичари, истичу да ово недвосмислено доказује да ЕУ жели да ослаби Србију и натера је да призна лажну државу Kосово. Према њиховом мишљењу, Београд мора да настави своју политичку и дипломатску борбу за јужну покрајину, али је простор за маневар сада знатно сужен. Ово, сматрају наши саговорници, представља и додатни притисак на преосталих пет чланица ЕУ које нису признале Kосово да то учине!

Мали члан Европске уније

Смањена и ослабљена бомбардовањем, санкцијама и притисцима, Србија треба да постане мали и потпуно нешкодљив члан Европске уније

Владислав Јовановић, бивши шеф дипломатије

Хоће послушност

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић истиче да је

Мали члан Европске уније

Смањена и ослабљена бомбардовањем, санкцијама и притисцима, Србија треба да постане мали и потпуно нешкодљив члан Европске уније

Владислав Јовановић, бивши шеф дипломатије

за Немачку значајно да Србија буде територијално и етнички сужена.

– Немци никада нису фаворизовали јачање Србије и њено ширење на локалне просторе. Подржаће нас при уласку у ЕУ, али без Kосова. Смањена и ослабљена бомбардовањем, санкцијама и сталним притисцима, од Србије се очекује да постане мали и потпуно нешкодљив члан Европске уније. Једноставно, они хоће да будемо послушни, да прихватимо пораз и признамо Kосово – подвлачи Јовановић.

Слично мисли и Живадин Јовановић, бивши министар спољних послова, који каже да је немачка политика готово увек на страни српских непријатеља.

– Меркелова наставља са слабљењем Србије и помагањем њених противника. Немци су имали кључну улогу у разбијању СФРЈ и СРЈ, а сада им је Србија на нишану. Треба бранити Србију, а не само Kосово. Следеће године су избори у Европској унији, а у Бриселу је екипа која одлази у историју. Треба сачекати нову поставу у Бриселу како бисмо преговарали и дошли до решења које је у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Морамо да се бранимо, нисмо ту само да се прилагођавамо другима – апелује Јовановић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да Немачка жели да Београд третира Kосово као независну државу, али без формалног признања.

Дачић: Kорекција граница нема јер немамо границу с Kосовом

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да је сагласан са ставом Меркелове да нема промене граница на Балкану јер Србија нема границу са Kосовом.

– Ми границу са Kосовом никада нисмо имали! Разумем да неко ко није признао независност Kосова то каже. Али неко ко јесте признао Kосово, па сада говори да нема промене граница, на то се не треба освртати – подвлачи Дачић.

– Немачка мисли да Србија треба да потпише правно обавезујући споразум. Она је кључна држава Европске уније и овај став показује колико је тешка и деликатна позиција Србије и Вучића, посебно у светлу чињенице да Вучић не одустаје од евроинтеграција. С обзиром на овакав немачки став, сваки добитак након корекција граница представља оптимално решење у постојећим околностима – поручује Станковић.

Озбиљно упозорење

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић сматра да је ово одговор на информације о могућем разграничењу с Албанцима.

– Политички мотив Немачке је видљив јер су доста уложили у “берлински процес”, финансирање привредних комора и стратегију да се Србија учлани у Европску унију до 2025. године. Упозорење Немачке да идеје поделе Kосова или разграничења с Албанцима неће имати подршку треба схватити озбиљно – закључује Јањић.

Информер

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here