Доналд Трамп – моћни махер

Поделите:

Спољна политика никада не игра важну улогу у изборној кампањи у САД. Ипак, споразуми Уједињених Арапских Емирата и Бахреина са Израелом помажу председнику у изборној трци, оцењује дописница DW из Вашингтона Инес Пол.
Нека улична анкета врло брзо би потврдила да већина Американаца никад није ни чула за Уједињене Арапске Емирате, нити за Бахреин. Исто као ни за Оман или Kатар. Разлози смртоносног конфликта између Палестине и Израела исто тако су мало познати, као и разлози који говоре против премештања америчке амбасаде у Јерусалим. А то што се америчко првенство у бејзболу зове „Светска серија“, много говори о томе како Американци доживљавају себе у овом великом свету.

-прочитајте још: Главна вест из Вашингтона је признање Јерусалима

И даље постоји велики број људи који превиђа колико актуелни председник вешто зна да искористи одређене моменте. Тако му је добро легла и церемонија потписивања споразума између Израела и Уједињених Арапских Емирата, као и Бахраина – непуних 50 дана пред изборе. Тај медијски професионалац зна како да се ефикасно окружи моћницима. Он зна како на његове истинске присталице, али и на потенцијалне бираче делује када се у овим тешким тренуцима појави на сцени као политичар који решава ствари.

При том никакву улогу не игра то што се Палестинци занемарују и то што је право мировно решење још даље због овог, пре свега економски мотивисаног дила. Никог ту не интересује што арапски блок, који је дуго био подршка Палестинцима, више не постоји. И у том делу света је огавни Мамон важнији од братске слоге.

Већина Американаца несигурнија је него икад. За то су одговорни смртносни вирус и огромни економски проблеми. Да ли заиста у предграђима, претежно насељеним белцима, прети грађански рат, као што сугеришу слике са многих протеста? А ту су и огромни пожари без преседана који гутају велике делове западне обале.

-прочитајте још: Трамп у срцу, калашњиков око врата

Чежња за чврстом руком, узрокована страхом многих Американки и Американаца, не пружа шансу критичком разматрању узрока. Уместо да се анализира у каквој су вези све те катастрофе са садашњим председником, који је већ скоро цео мандат на функцији, многи желе махера који ће изнад свега да постави сопствене успехе. Човека који свету показује ко је главни и који за Америку обезбеђује место у свету које заслужује.

Зато је и церемонија са много јаких мушкараца и много помпе баш по његовој мери. У данима попут ових, Трамп жели да и највећим скептицима покаже колико у њему још има и снаге и воље. И како му лако полази за руком да свог противника Бајдена учини старим.

Што се више приближава изборни дан, све теже је разумети зашто су Демократе поново изабрале кандидата због којег ће на крају опет да се каже: Није Доналд Трамп победио, него је његов противник изгубио.

 

dw.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here