Др Драган Иванов: Професионалне генералије

Поделите:

Мр сц мед Иванов др Драган – Специјалиста интерне медицине

1. Завршио сам медицински факултет и специјализацију из интерне медицине у Новом Саду
2. Завршио сам постдипломске студије и одбранио магистарску тезу из Вегетаријнства и савремених болести.
3. Предајем као професор на Високој школи (Цоллеге) за образовање педагога.
4. Имам приватну праксу (клинику) и у раду са пацијентима, поред класичних лекова, примењујем терапију природним лековима и биљном исхраном.

Лекар који верује у вегетаријанство

Оснивач сам и председник Вегетаријанског удружења “Едем” у Новом Саду. Удружење је непрофитно и има за циљ упознавање шире популације са бројним благодетима биљне вегетаријанске исхране, поготово њеним местом и значајем у превенцији и терапији савремених болести, пре свега болести срца и крвних судова, малигних болести, шећерне болести, алергија и поремећаја имунитета, гојазности, стомачних обољења, са њеном улогом у повезаности душевног и телесног здравља, и са тим како човек придржавајући се природних закона може превенирати разне болести, а већ изгубљено здравље повратити. Одржавам бројна здравствена предавања из ових области, која су изузетно посећена.
Питање: Докторе Иванов, кажите нам нешто о времену и начину на који сте постали вегетаријанац.

Одговор: Рођен сам у бачком месту Чуругу, где је, упркос тадашњем ставу званичне медицине и општеприхваћеном и једино познатом месном начину исхране, моја мајка за време трудноће прешла на вегетаријанство. То је, наравно, изазвало забринутост родбине и пријатеља, како за њено, тако и за моје здравље.

Ипак, чињеница да сам се родио са 5,5 кг не само да је умирила родбину и мештане, него је представљала велику атракцију у селу, а веру мајке Марије у истинитост библијских записа само још више утврдила. Наиме, будући да је била врло побожна, читајући Библију наишла је на цитат где Бог, Творац, каже првом брачном пару: “Ево дао сам вам све биље што носи сјеме по свој земљи, и сва дрвета родна која носе сјеме; то ће вам бити за храну”.

Још као дечак заинтересовао сам се за здрав стил живота, здраву исхрану и природне методе лечења. Kасније, као студент медицине паралелно сам изучавао вегетаријанску исхрану и лековито биље. Дакле, рођен сам као вегетаријанац, осим тога васпитаван сам и одрастао у духу поштовања и других библијских принципа које и данас заступам. Вегетаријанац сам, дакле, како по религиозном уверењу, тако и из етичких и здравствених разлога.

Питање: Да ли у вашем животу постоји неко посебно искуство које вас је инспирисало да се посветите изучавању биљне исхране и природног начина лечења?

Одговор: Средином 80-их година моја млађа сестра се разболела од тумора на надбубрежној жлезди, који је дијагностикован на Интерној клиници у Београду. Применила је специфичну дијету, одређене лековите биљке и пила сокове – и након три месеца тумор је нестао, што је верификовао скенер и дијагностичка средства званичне медицине. То се дешавало у време када овај начин лечења није био актуелан нити признат као данас. То ме је као лекара додатно подстакло да се још више посветим изучавању лековитог биља и природне исхране и начину превенције и лечења одређених савремених болести.

Питање: Kажите нам нешто више о вашимнаучним истраживањима и резултатима до којих сте дошли.

Одговор: Након завршених студија уписао сам постипломске студије на Медицинском факултету у Новом Саду и вршио истраживања вегетаријанске исхране и начина на који она утиче на липиде у крви и процес атеросклерозе. У овом истраживању, које је иначе прво истраживање на вегетаријанцима спроведено на овим нашим просторима, учествовали су вегетаријанци из целе бивше Југославије. Ово истраживање је показало да су вегетаријанци виткији, виталнији, дуговечнији од других људи који се хране уобичајеним стилом исхране. Магистарску тезу из ове области одбранио сам 1993. године.

Питање: Да ли вегетаријански начин исхране препоручујете и будућим мајкама, дојиљама и деци у развоју?

Одговор: Моја супруга, која је исто лекар, такође је вегетаријанац. За време трудноће и дојења није користила месо у исхрану, тако да је и наш син Давид рођени вегетаријанац. Ове године пуни 17 година, а висок је преко 190 цм. Мислим да искуство мог рођења и развоја, као и искуство мог детета, као и многе друге деце и њихових мајки говори само за себе.

Питање: Ви сте познати и као лекар предавач. Где и како држите јавне говоре о здрављу?

Одговор: Kао професор на Вишој педагошкој школи у Новом Саду преносим своја знања и на будуће васпитаче како би их они преносили млађим генерацијама.

Осим тога одржавам јавне трибине за ширу популацију како у Новом Саду, тако и у другим градовима Србије – Суботици, Београду, Старој Пазови, Зрењанину. Био сам позиван у Македонију, Хрватску, обишао сам Северну и Латинску Америку, био сам гост у Африци, Kини, Аустралији.

Прошле године сам снимио око 50 ТВ емисија на телевизији Мост, чији се програм прати и у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Македонији, а чест сам гост и на ТВ Нови Сад, ТВ Kаналу 9, такође и на Радију 021.

Моја сажета предавања постоје и у писаној форми на српском језику.

Питање: По вашем мишљењу чиме завређујете то што сте надалеко познати и високо цењени као лекар?

Одговор: У мојој приватној ординацији у Новом Саду последњих неколико година велики број пацијената ми се обраћа за помоћ како би биљном исхраном и природним лековима решили своје здравствене проблеме. Своје пацијенте доживљавам као комплексна бића, тј. бића на чије целокупно здравље, осим стања тела, значајно утичу душевно-духовни процеси. Сматрам да је немогуће постићи здравље и борити се против савремених болести без једног ширег приступа човеку, који подразумева укључивање његових психичко-духовних способности у терапијско-превентивне процесе.

draganivanov.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here