Др Kон: Зашто се од грипа и даље умире у 21. веку

Поделите:

У овим месецима сваке године вирус грипа је једна од главних тема, не само у медијима и код лекара, већ и у свакодневним разговорима. “Грипозан сам”, “Можда је грип”, “Само да не закачим грип” неке су од познатих фраза. И то је повод за интервју са др Предрагом Kоном, једним од наших најистакнутијих епидемиолога и стручњака за грип из Градског завода за јавно здравље.

На питање зашто се од грипа и даље умире у 21. веку иако постоји вакцина, он каже:

“Основни разлог је што се вакцина против грипа недовољно користи, а и ефективност, односно ефикасност вакцине није једнака код здравих и хронично оболелих људи. Вакцина која се данас користи је са два соја вируса грипа типа А и два типа Б. Заштита хроничних болесника и старијих од 65 година је око 30%, али је заштита од смрти и компликација неупоредиво већа.

Kад говоримо о вирусу грипа, може да се каже да је то највише испитиван вирус, али начин испољавања болести након инфекције крије још много тајни. Иако је откривен још тридесетих година прошлог века, још увек многе ствари нису довољно познате”, рекао је др Kон.

“Данас је познато да постоје типови А, Б и Ц вируса грипа, и да су типови А присутни и код животиња и код људи. У време велике пандемије грипа 1918, вирус још није био откривен и мислило се да болест изазива бактерија хемофилус инфлуенце. Данас више нема дилеме да је пандемију 1918. изазвао вирус грипа АХ1Н1 пореклом од птица јер су на лешевима преминулих и покопаних у лименим сандуцима откривени остаци тог вируса. Вирус типа А, којем су резервоар птице, има огроман број комбинација, више од 150. Kод људи, тренутно циркулише АХ1Н1 и АХ3Н2. Вируси типа Б изазивају мање епидемије, а тип Ц се јавља само спорадично.

Вирус грипа АХ1Н1 се непрекидно мењао још од 1918, али је велику промену доживео 2009. Тада се појавио потпуно нови вирус АХ1Н1 Цалифорниа 2009, назван по месту и години када је први пут откривен. Данас се обележава као АХ1Н1пдм. Настао је рекомбинацијом хуманог, свињског и птичјег вируса грипа и тако измењен се врло лако преноси кроз популацију”, објаснио је.

 

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here