Др Солаковић: Поједете ли нешто са роштиља, морате знати, то је као да сте попушили шест цигарета

Поделите:

Доктор Емир Солаковић је дао корисне савете за борбу са врућинама, стресом, нездравом храном и лошим окружењем.

Истакао је неопходност да будете припремљени на временске прилике које се брзо мењају.

“Kако прелазимо у једно годишње доба у друго организам није припремљен. Да бисмо се припремали морамо бити што више напољу јер се тако прилагођавамо на време. Не треба бити само у кући и канцеларијама, кретањем побољшавамо припремљеност организма на промене.”, рекао је доктор Солаковић.

Честе случајеве инфаркта међу младима је прокоментарисао овако:

“Они добију акутни инфаркт јер иду у теретану неприпремљени и префорсирају се да би се напуцали, а заправо треба ићи постепено под контролом лекара док ораганизам не уђе у кондицију”, закључује лекар.

Оно што је врло важно је здрава исхрана, коју често олако схватамо.

“Поједете ли нешто са роштиља, морате знати, то је као да сте попушили шест цигарета. Друго, унели сте материје које су канцерогене, морате знати да можете добити карцином дебелог црева или дијабетес. Од тих масноћа не можете добити ништа друго.”, каже Емир Солаковић.

Доктор не сматра да једна чашица алкохола дневно слути на алкохолизам, па препоручује једну чашу вина током дана јер је она добра за здравље.

Стрес је део свачије свакодневице и не може се избећи, а доктор даје савет како да га сведете на минимум.

“Неко вам фино кљуца и планинари по мозгу. Стрес долази до надбубрежне жлезде, која производњом кортизола доводи до дијабетеса, можданог удара и слично. Избегните га тако што нећете гледати телевизију и секирати се. На послу би било најбоље удавити шефа, али немојте га давити. Лучењем кортизола постајете спремни за напад и ви бисте то највише волели, али немојте. Да би кортизол изашао из вас направите паузу, изађите и прошетајте. Физичка активност ће отклонити стрес. Направите окружење од ког ће до вас допирати што мење стреса.”, саветује доктор Емир Солаковић.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here