Dragan Milašinović: Balkanske skice – poruke ekonomskog foruma u Bečićima

Podelite:

Sve manje beogradski a sve više globalistički nedeljnik NIN već godinama je organizator tradicionalnog susreta ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona, koji se održava u Bečićima. Na neki način ovaj ekonomski forum pandan je onom na Kopaoniku, sa tom razlikom što se onaj kopaonički održava na kraju sezone skijanja (kada još uvek ima dovoljno snega), a ovaj u Bečićima na početku sezone kupanja, kada je voda najslađa. Sve to kako bi nam „finansijska elita“ radila u uravnoteženim uslovima, a uglavnom iste hostese nabacile što postojaniju boju pred letnju sezonu.

Ovogodišnji NIN-ov forum, održan od 15. do 17. juna u hotelu „Splendid“, imao je radni naziv „Finansijska stabilnost regiona u globalnom okruženju“, a odvijao se kroz nekoliko sadržajnih panela. Kao i obično, kad je dobra zabava, bili su prisutni predstavnici svih zemalja regiona (Crne Gore, Srbije, Albanije, Makedonije, BiH, Hrvatske, Slovenije, pa i paradržave „Kosovo“), ali i globalističkih institucija poput Svetske alijanse za finansijsku inkluziju (AFI), Svetske banke, EBRD-a itd.(1)

Mada, u ekonomskom smislu, na ovom skupu nije bilo ni previše mudrosti, ni vrednih novosti, jer toga više i nema u istrošenim neoliberalnim formama, skup nam je poslao nedvosmislenu poruku da EU ovaj prostor smatra svojim i da pokušava da iznađe načine kako da veže region za sebe, a da je to što manje košta. Naravno, pre svega zato kako bi sprečio ekonomski prodor Rusije i Kine na ove prostore.

Najdirektnije izlaganje u tom smislu imao je bivši dosovski ministar inostranih poslova, a sada generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, sa sedištem u Sarajevu, Goran Svilanović. On je najavio da bi u Trstu, 12. jula, na Samitu premijera Zapadnog Balkana,  trebalo da bude usvojen višegodišnji akcioni plan za regionalno ekonomsko područje, koji bi trebalo da pospeši i ubrza korišćenje potencijala regionalnog povezivanja.(2) Plan je pisao on, a trenutno prolazi kroz ocenu Evropske komisije.

Taj plan, čije elemente Svilanović naziva CEFTA-plus, temelji se na četri bitna elementa:

  • Ubrzanje regionalnih sporova
  • Brža liberalizacija
  • Uklanjanje birokratskih barijera
  • Brži protok roba

Pošto su sve ovo prilično široki pojmovi, jasno je da se zemljama tzv. zapadnog Balkana nudi ekonomska cucla varalica kako, još neko vreme, ne bi probali konkretne i profitne ruske i kineske programe čiji bi im se ukus svakako dopao. 

No, sumnjam da će im to uspeti. Ako nemaju nikog boljeg i ekspertnijeg da im pravi Akcione planove od Svilanovića, onda su mu džaba plaćali kupanje u Bečićima…

______________________________________

(1) www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=1258963

(2) www.blic.rs/vesti/ekonomija/plan-za-region-svilanovic-cetiri-tacke-za-razvoj-ekonomije-nadamo-se-bez-sumova/jszn30b

FSK

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here