Драган Радовић: Фолксдојчери и ратна одштета

Поделите:

Много коментара изазвало је откривање споменика у Бачком Јарку жртвама војвођанских Шваба у Другом светском рату. Негодовање грађана је оправдано, тешко да ће се било ко сетити да су Немци, било где у Немачкој, Европи или Србији, подигли споменик убијеним Србима од стране нацистичких злочинаца.
Зашто је споменик уопште подигнут у Бачком Јарку? Да ли је „помирење“ припрема за враћање имовине војвођанским Швабама који су после Другог светског рата били принуђени да се врате у своју домовину? Одакле уопште жртве немачког становништва у Војводини?

У Краљевини Југославији живело је 500 хиљада Немаца, у Србији око 370 хиљада, највише у Војводини. Те просторе су населили у периоду од 1722. до 1727., под Карлом четвртим , наставили су под Маријом Терезијом у периоду 1763.-1773., највише су долазили из Баден-Виртемберга, тадашње покрајине Швабен, због чега и данас Немце зовемо Швабе. С почетком Хитлеровог рата, велики број немачког становништва је отишао у СС дивизију Принц Еуген и у друге јединице Вермахта, многа злодела су направили на територији целе Србије. У то доба, ван Немачке је живело 14 милиона Немаца, највише у Пољској , Чешкој , Словачккој, Мађарској и Краљевини Југославији. Већ 1943.г., са првим поразима немачке војске на руском фронту почела су исељавања, враћање Немаца у своју постојбину, окончала се неколико година касније. На крају рата, Постдамским споразумом из 1945.г. Швабама је забрањен повратак на своја имања ван Немачке, на којима су живели а имовина им је трајно одузета. Немачка држава ИХ ЈЕ СВЕ ОБЕШТЕТИЛА. Пољска, Чешка и Словачка, приликом уласка у Европску унију, писмено су добиле потврду од државе Немачке да Фолксдојчери немају право повратка на своја имања, нити право на реституцију. То право није признато Југославији, што не значи да не важи – закључак: Фолксдојчери немају право на реституцију у Србији.
У циљу стварног помирења, могли бисмо Швабама вратити одузету имовину, али без враћања породицама чији су чланови били у СС дивизији и другим Вермахт јединицама, само уз један услов: пре тога Немачка држава мора Србији да исплати целокупну ратну одштету која нам припада по договору који је постигнут 1946.г. у Паризу. Државна репарациона комисија Владе ФНРЈ проценила је штету у висини од 46,9 милијарди $ (вредност $ из 1938.г.), тај документ је укључен у званична документа Међусавезничке репарационе комисије на Мировној конференцији у Паризу, износ штете никада није оспорен ни од кога. На дан 24.08.1998.г. тај дуг је био вредан 446,9 млрд. УС $. Наведени износ припада свим земљама бишве СФРЈ, како је српско становништво претрпело највећу штету, Србији припада 75% одштете, прецизније износ од 335,13 милијарди УС $!!!
Немачка држава је почела са отплатом одштете, надокнадила је само 1 промил, што значи да је признала процењену штету, са већ поменуте Париске конференције.
Много неистина је пласирано о наводној наплати ратне одштете. По једној је Тито опростио Немцима дуг приликом Брантове посете Југославији с почетка 70.тих година. Тада је Немачка дала Југославији кредит (капитал хилфе) у висини од једне милијарде марака, отплата да буде у року од 30 година, почетак исплате по истеку грејс периода од десет година. Кредит је у целости враћен, последње рате је вратила Србија. Друга неистина пласирана је причом да је наплаћена ратна одштета имовином Фолксдојчера која је остала у Србији, у потпуности је разјашњено да је и то лаж, са намером пласирана заблуда.
Шта је истина?
Ратна одштета је право које НЕ ЗАСТАРЕВА!
Висина одштете је неспорна!
Немачка држава ће морати да је плати.
Немачка држава хоће да исплати штету по „Брионској формули“!
Питамо се : зашто Немци не изврше своју обавезу?
Веровали или не, никада званично НИКО из Србије није затражио исплату одштете!!!
СТРАШНО!!!
Физичка лица немају право да појединачно траже одштету, разна удружења такође.
НАПЛАТУ РАТНЕ ОДШТЕТЕ ОД НЕМАЧКЕ МОРА ДА ЗАТРАЖИ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, само тако се може наплатити.
Зашто нико до сада није тражио наплату? Никада Слободан Милошевић, Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница, Борис Тадић, Ивица Дачић и Александар Вучић званичним захтевом нису тражили оно што припада народу Србије, одштету за нацистичка злодела!
Потпуно је јасно да Немачка успева да убеди све наше вође да не траже наплату одштете? Мислим да неће још дуго.
„Сигуран сам“ да ће Александар Вучић искористити своје пријатељство са Ангелом Меркел, као и пријатељство наших држава, да затражи отплату ОДМАХ, док је још увек председник Владе.

Анти ценсура

Поделите:

4 Коментари

 1. Гане, распитај се мало код староседелаца пречана какво су мишљење имали о добром делу фолксдојчера. Ја ћу ти рећи ово: многе српске животе у време пицешке НДХ СПАСИЛИ су Немци, фолксдојчери. Многим Србима је зато било ВРЛО непријатно када су се, са свим другим фолксдојчерима, селили и они који су одј..авали пицешке (усташке) власти.

 2. Krajem Drugog svetskog rata selo Bački Jarak pretvoreno je u koncentracioni logor za nemačke civile, koji su ostali na teritoriji pod jugoslovenskom vlašću. Folksdojceri koji su se osecali krivim, povukli su se sa nemackom vojskom.
  Logor je postojao od 2 decembra 1944 do 17 aprila 1946 (17 meseci) i u njemu je umrlo oko 7.000 ljudi, uglavnom žena i dece, od gladi, bolesti i zlostavljanja.
  Ovih dana postavljeno je obeležje u obliku mermernog krsta, s natpisom:

  „Ovaj spomenik čuva sećanje na naše sugrađane, podunavske Švabe, koji su u logoru za interniranje u Bačkom Jarku stradali i našli ovde večni mir. Neka počivaju u miru, mi ih nećemo zaboraviti“.

  Ova komemoracija, ovaj spomenik i ovaj natpis, uopste me ne sokiraju. Svi mrtvi imaju pravo na grob. Ako hocemo da nasi stradalnici imaju dostojan spomenik, moramo to omocuciti i drugima.

  „U Bačkom Jarku je početkom 20. veka živelo 2.127 Nemaca, 47 Mađara i dvoje Srba, a danas je to etnički gotovo čisto srpsko mesto.

 3. Idite u pizdu materinu obadvojica (Peragenije i Posmatrac) autonomaskih podrepasa, nepismenih, a pokvarenih do srzi. Folksdojceri su u 99% bili srcem i dusom na strani Hitlerovog rezima, organizovali su se jos 30-ih godina i vec u prvim danima okupacije su pocela interniranja i streljanja samo srpskog stanovnistva. Gotovo da nema svapske kuce u Vojvodini ciji sinovi nisu bili na istocnom frontu i zato su i bezali u strahu od osvete. Kad su to Nemci voleli Srbe i bili nam prijatelji, naseljavani su na srpsku zemlju koja je bukvalno otimana srpskom stranovnistvu, a ono proterivano iz svih mesta koja su Nemci odabrali za sebe. Procitajte glupani nesto iz istorije, ovo nisu price, ovo su dokumentovani istorijski dogadjaji. Istorija Backog Jarka ne pocinje sa Svabama i od kad tebi to odgovara, nadji podatke o tome kako su Svabe doseljavane pa mi objasni kako i zasto nemas razumevanja za stradalo srpsko stanovnistvo, za otetu srpsku zemlju i uopste za bilo kakvo pravo Srba na vlastitoj zermlji . . .??? Sad ste se vas dvojica „civilizovanih“ glupana nasli da srpskom narodu stavljate sol na ranu, sa takvima treba raskrstiti isto kao sa Svabama.
  Hajde Radune iseci kao i obicno ovaj moj odgovor.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here