Драгишић: Најбитније је да овај геополитички сукоб између САД и Русије избегнемо

Поделите:

– У Београду увек постоји илузија да је америчка политика уклесана у камену и да је јасно артикулисана, као и да су кораци планирани четири или пет потеза унапред. У овом тренутку балкански портфељ води једна наслеђена група професионалних бирократа, и прем да је Мичел 2017.у лето именован он је заправо континуитет Викторије Нулан која је била његова претходница на том положају – рекао је проф. др Срђан Трифковић, политички аналитичар.

Како каже, континуитет постоји пошто балканско питање није дошло на тапет главних доносилаца одлука.

– Он не доноси ништа добро – рекао је Трифковић.

– Ја мислим да је очигледно реч о континуитету политике коју добијамо из САД, и ма колико долази од тих персоналних промена, политика остаје скоро иста. Оно што је значајно је то што мислим да су САД, посебно после јучерашње Мичелове посете Приштини, да су наговестили да инсистирају на формирању оружаних снага Косова, што је нека врст апромене у односу на досадашњи став, који је сада при томе још тврђи – рекао је проф. др Драганом Ђукановићем, са Факултета политичких наука.

Како каже Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КиМ, на основу његовог понашања у Приштини, можемо да тумачимо какав ће бити тренд америчког понашања по косовском проблему.

– За њих је то завршена прича. Косово је наводно некаква држава, Србија треба да се помири са тим, уколико не жели да призна Косово онда бар да им отворимо пут за чланство у УН. Нема промена у тој политици – рекао је Дрецун.

Како каже, цела ова његова посета је некако стављена у оквир њиховог геополитичког сучељавања са Руском Федерацијом и они тај тренд појачавају, а не смањују.

– То ће бити дуготрајан тренд и о томе говоре и председник Руске Федерације и премијер Медведев, и он је дошао управо са тим циљем. Једно је писати књиге тамо где живи, али сада ће видети на терену да ствари не стоје баш тако – рекао је Дрецун.

Како каже , питање је ко добија од свега овога. И очигледо је да једини који из овога нешто добијају су поборници заоштравања односа са Русијом, и додаје да ако би требало да се клади, кладио би се да је то припадници британске обавештајне службе.

– Трансформација оружаних снага безбедности нама не иде у прилог и то је нешто што би требало да се спречи. Ако имате генералштаб није ни важно како ће се то звати, јер то у суштини иде ка формирању оружаних снага. Важно је да земље које су признале независност јесте да то ураде у пуном капацитету. Оружане снаге су једна од најважнијих ствари. Косово има амбиције да формира оружане снаге – рекао је Зоран Драгишић, са Факултета безбедности.

Како каже, теба разговарати о позицији САД. Имамо најаве да ће у овој години морати да се наставе преговори између Београда и Приштине и очекује се да ће у овој години морати да се догоде неки важни кораци.

– Став САД је јасан и ми не можемо да га променимо и што се њих тиче та ствар је већ готова. Ми имамо сада наставак тог процеса у коме ми морамо да размишљамо о томе на који начин ћемо успети да створимо што бољу позицију. Сукобљавањем са САД и ширењем хистерије у Србији нећемо постићи ништа. Председник Вучић је много тога урадио и уложио је огромне напоре да се ти односи што је могуће више поправили како би они показали разумевање за наше интересе – рекао је Драгишић.

Како каже, за нас је јако важно да овај геополитички сукоб између САД и Русије избегнемо и да се не нађемо на линији ватре.

– Кад год се сувише наклонило на једну од страна губила се предност и ја не видим разлог да Србија у овом моменту глуми Чегевару. Ово је његова прва посета и јесте у функцији тестирања актера око овог дијалога – рекао је Душан Јањић, директор Форума за етничке односе.

Како каже, америчка политика је популистичка и он се снажно ослања на војно-индустријски комплекс и то се тиче овх промена. Што се тиче промена то је више упућено у Трампову политику око кандидатуре.

Пинк

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here