Драгољуб је имао само 17 година када су га нацисти изрешетали са 11 метака! Лежао је међу лешевима, а онда га је мајка пронашла…

Поделите:

Један од ретких ђака који су преживели масовна стрељања у Kрагујевцу у октобру 1941. Драгољуб Јовановић преминуо је у 94 години, објавио је на свом Фејсбуку историчар Дејан Ристић.

 

“Имао је свега 17 година када је био стрељан. У телу је имао чак 11 рана од метака. Био је тешко рањен. Био је на самрти. Нашла га је мајка, скоро на издисају. Тајно га је пренела у њихову кућу и ангажовањем једног доброг лекара неговала и опорављала у наредним месецима”, написао је Ристић који је имао прилику да га упозна.

Према Ристићевим речима, Јовановић је иницирао изградњу Спомен-музеја “21. октобар” и био је његов први директор, а преминуо је свега два дана пре годишњице стрељања.

“Са урођеном племенитошћу деценијама је сведочио о својој личној и трагедији својих другара. Часно је у себи носио трагедију Шумарица”, написао је Ристић и додао да је “његовом смрћу умрла и последња жртва тог страшног и крвавог крагујевачког октобра”

 

курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here