Драгослав Бокан: Како је псовка ушла у нашу скупштину

Поделите:
Без обзира на све уобичајене стереотипа и заблуде о ”свеприсутности псовке у српској политици”, то, једноставно, није тачно.
Било је суровости у међусобној партијској борби, нетрпељивости и мржње, али псовка је била нешто незамисливо, нешто што се није користило, јер је она припадала уличарском свету, недостојном озбиљних и одговорних људи…

Веровали или не, у нашој Скупштини су псовку увели – Хрвати.
Њихови посланици из редова тада моћне Хрватске сељачке странке су први почели да користе псовку и увредњиве речи, у намери да испровоцирају своје политичке (и националне) противнике. И у томе су ”успели”, страдајући од последица сопствене методе ”што жешће провокације на што осетљивије теме”.
Срби су били шокирани и потпуно затечени оваквим ставом и понашањем својих хрватских колега у Парламенту.
Патријархална Србија је тако доживела свој симболични крај, оваквим наглим увођењем најгаднијих личних увреда, клевета и псовки под скупштински кров највише државничке институције у земљи.

Стјепан и Павао (стриц и синовац) Радић, као и Ђуро Басаричек, Иван Гранђа и, посебно др Иван Пернар су били у првом реду ових бесних јуришника међуратне политичке сцене у оној несрећној карикатури од југословенске краљевине.

Свој ”начин комуникације” са српским посланицима, али и читавим нашим народом, хрватски политички репрезенти су довели до усиајња оног 20. јуна 1928. године када је дошло до чувеног крвопролића међу скупштинским клупама (а на тему ”цене српске крви просуте на Кајмакчалану”).
Међутим, о томе се већ много и нашироко писало, а о оригиналном доприносу Хрвата ”од трајне важности” у раду београдске Скупштине – није скоро никада.

Дакле, наше ”цивилизоване” комшије и вештачки наметнута ”браћа” Хрвати су, ето, дали свој судбински, кључни допринос уништавању цивилизованог понашања и пристојности у овдашњем Парламенту.
За разлику од свих других хрватских некажњених преступа (према Србима) и провокација, ова је кажњена – и то крваво.

Извор: Фејсбук профил Драгослава Бокана
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here