Дража Михаиловић на Солунском фронту

Поделите:

Дагољуб “Дража” Михаиловић је на Солунском фронту учествовао у саставу Митраљеског одељења 2. батаљона 23. пешадијског пука Вардарске дивизије. Овај пук је настао спајањем 3. и 4. прекобројног пешадијског пука I позива Моравске дивизије.

Учествовао је борбама на Островском језеру, Горничеву, код Жиове, на котама 1050 и 1368, на Сокоцу, Зеленом брду, Говедарском камену и Добром пољу.

У бици код села Неокази и Доње Врбине, 11. септембра 1916, толико је тешко рањен да је савезничка лекарска комисија у Солуну проценила да због последица рањавања потпоручник Дража Михаиловић више није за строј, па му је понудила службу у позадини, што је он одмах одбио. Чим се опоравио Дража се вратио у своју јединицу на прву линију фронта, априла 1917. године.

Почетком 1918. године, Дража је по наређењу врховне команде са својим митраљеским одељењем пребачен у новоосновани 1. југословенски пешадијски пук Југословенске дивизије и у саставу те дивизије је учествовао у пробоју Солунског фронта.

На Солунском фронту је почетком 1918. године, унапређен у чин поручника. Орден белог орла са мачевима 4. реда добио је 25. јануара 1918. године, за стечене заслуге и показану храброст у рату. Дражино друго митраљеско одељење 23. пука једино је у целом пуку одликовано златном медаљом за храброст.

Дража Михаиловић је такође једини у својој дивизији, добио и Енглески војни крст. Тако је дочекао 15. септембар 1918. и општи јуриш Српске војске којим је пробијен Солунски фронт.

На фотографији видимо поручника Српске војске Драгољуба Михаиловића у пролеће 1918. на Солунском фронту.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here