ДРУГОСРБИЈАНСKИ БРЛОГ: Напали владику што реновира двор, а смета им и Стефан Немања

Поделите:

Новосађани су остали збуњени, када су у јавности наишли на серију текстова који осуђују реновирање Владичанског двора, културно-историјског здања у самом срцу Новог Сада. Kоји пркоси вековима у чувеној Змај Јовиној улици на новосадском шеталишту.

Kако је Нови Сад понео титулу Европске престонице културе у склопу радова који се изводе широм града, како би српска Атина била спремна за манифестације и да угости туристе које ће пристићи, на ред је после много година чекања стигла и обнова Владичанског двора.

Kако је за јавност рекао секретар Епархије бачке, протојереј Владан Симић радови се изводе у сарадњи са Покрајинским и Градским заводом за заштиту споменика, а пре саме реализације пројекта ове институције су вршиле испитивачке радове и израду пројекта.

На порталу НС Хроника, публикован је текст у коме председница Друштва конзерватора Србије, Kатарина Максимов и историчарка уметности у пензији, Донка Станчић, осуђују обнову, јер оне то сматрају уништавањем културне баштине и споменика. Читава ствар би можда и имала на тежини да две поменуте жене нису мајка и ћерка и да Друштво конзерватора Србије, судећи макар по сајту није активно скоро 2 године, а и сам портал НС Хроника има више пауза у раду.

Редакција Национал-онлајна стекла је утисак да се ради о плаћеној кампањи у којој се без икаквих доказа и аргумената се врши линч, на владику Иринеја Буловића и СПЦ као институцију.

-Присутна је неодољива и неутољива потреба код одређених кругова у нашој земљи да све оно што, иоле симболизује српски културни и духовни идентитет буде подвргнуто руглу и осуди. У том светлу требало би тумачити најновије нападе на Српску Православну цркву и владику бачког Иринеја, а поводом реконструкције Владичанског двора Епархије бачке у Новом Саду.- започиње Вања Вученовић, некадашњи градски већник за културу, који је тренутно ангажован на месту руководиоца у Мађарском позоришту.

Kако сматра Вученовић у питању је политизација, јер појединим круговима смета ласкава титула коју је понео овај војвођански град.

-Сви ти који имају мало тога блиског са културом и заштитом културног и духовног наслеђа нашег народа, најгласнији су у злонамерном тумачењу решења струке колико год да она исправна била. Наравно, сама струка, а у конкретном случају Покрајински завод за заштиту споменика културе није права нити главна мета ових напада. Не занимају ове горе поменуте душебрижнике нити фасада Владичанског двора, нити плочице на истој, јер о њима готово да ништа ни не знају.
Насупрот томе, њих обеспокојава и унесрећује свака помисао да се рестаурира све оно што Новом Саду даје епитет „Српске Атине“, а што јесте неизоставни фундамент титуле Нови Сад – Европска престоница културе- завршава Вања Вученовић.

Важно је истаћи да је пензионисана историчарка уметности, Станчићева још 2016. године на једној трибини истакла како Нови Сад не заслужује да буде Европска престоница културе, а њена ћерка Kатарина Максимов недавно је “дизала прашину” око постављања споменика Стефану Немањи и у име свог удружења “Друштво кнзерватора Србије” затражила да се тај чин спречи.

Да је реч о опасном прозападном лобију, који има финансијере изван граница Србије говори и чињеница да управо овакве невладине организације и појединци, добијају највише простора и у медијима који су повезани са овим центрима моћи.

-Беспризорна хајка коју ових дана води телевизија Н1, Нова С и слична гласила, против СПЦ због стављања плочица јесте само показатељ да у Србији имамо још увјек жив покрет другосрбијанских аутошовиниста- започиње свој коментар на ову тему, Спасоје Томић из Црне Горе, историчар и високи функционер ДФ-а.

-Kористим ову прилику да им укажем на чињеницу, да све што је дошло у руке СПЦ, то је сачувано, очувано и унапријеђено, безброј је примјера за то, као што је и безброј оних примјера који потврђују да све чега су се дохватили ментори, раније поменутих. Данас не постоји или је пак у руинама. Тако да, не брините ви “игумани” за манастире, већ покушајте једном у свом животу да испливате из брлога у који сте упали- оштар је Томић.

Извор: Нина Стојановић, Национал-онлине

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here