Друштвене мреже као ријалити

Поделите:

Најжешће и најчешће осуде ријалити програма, који се емитују на малим екранима, стижу са друштвених мрежа. Твитер ту предњачи али ни домаћи Фејсбук не каска пуно за Твитером. Добро, Фејсбук има своје групе и странице фанова појединаца из ријалити програма, но не оскудева у свакодневним осудама ове врсте забавног тв програма.

Ријалити програми као продукт масовне културе су ипак постали део наше свакодневнице. О ријалити програмима заиста не могу да говорим похвално али хајде да видимо ко су им судије на друштвеним медијима.

Пре свега, на друштвеним мрежама се уважава мишљење инфлуенсера, тј оних корисника који практично “висе” 24/7 на интернету. Њих труд да постану утицајни на одређеним друштвеним мрежама није занемарљив. Свакодневно објављују постове, или селфије, или коментаришу друштвена збивања, износе критике на рачун свега и свачега или просто покушавају да привуку пажњу на неки други начин. Њихов посао на друштвеним мрежама се у суштини не разликује превише од онога што чине “звезде” ријалити шоу програма на малим екранима.

Попут “звезда” ријалитија, и “звезде” друштвених мрежа су сасвим обични/необични и непознати појединци из народа. Ок, ту и тамо се на друштвеним мрежама истичу и они који су познати, као рецимо политичари или глумци, писци и сл. Но и у ријалити програмима не фали ни политичара, ни глумаца и осталих. Процентуално су подједнако заступљени познати и непознати и на друштвеним мрежама и у ријалити програмима. Дакле не можемо рећи да су на друштвеним мрежама све “стручњаци”, а да су у ријалити програмима све необразоване дилеје.

Селфи култура на Инстаграму, Твитеру и Фејсбуку шта је друго до истицање своје телесности попут оне коју чине и “звезде” ријалитија. Дискусије које су заправо више свађе и надгорњавања на друштвеним мрежама, се разликују од оних у ријалитију само по јачини звука, тачније не чују се, него се читају, али су по жестини, вулгарности, безочности и бескрупулозности на истом нивоу.

Егоцентричност и једних и других је такође на истом нивоу.

Посматрачи ријалити програма на малим екранима су по неким статистикама код нас претежно старије генерације и усамљени људи. Корисници друштвених мрежа су претежно млађе и средње генерације. Ако посматрамо и друштвене мреже као ријалити, а нема неке битне разлике, можемо извести закључак да су нам све генерације заправо конзументи ријалити програма.

Када се потеже питање забране ријалити програма на тв, нико не помиње и могућност ограничавања употребе друштвених мрежа, барем за млађе генерације, што је озбиљан превид.

Лако је повући паралелу између “звезда” ријалитија и “звезда” друштвених мрежа. Па ипак, ови први не суде овима другима, док ови други не пропуштају прилику да критикују ријалити “звезде”. Корисници друштвених мрежа имају један елитистички однос, не само према ријалити програмима, него према целом друштву. Масовна култура није за њих, они су елита, а ријалити је масовна култура, ипак, хтели не хтели, и они својим учешћем на друштвеним мрежама постају део баш те њима тако мрске масовне културе.

Жељко Ињац, РТВ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here