Држава жели да зна ко вам шаље паре из Немачке: Нови закон уводи ред у дознаке

Поделите:

НБС ће водити централну евиденцију дознака које грађани добијају из земље и иностранства

ИМЕ свакога ко шаље новац из Србије, било да је прималац у земљи или иностранству, и свакога коме паре стижу, од 1. јуна следеће године наћи ће се у Јединственом регистру корисника новчане дознаке. Његово увођење предвиђено је изменама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, који је у скупштинској процедури.

Дознаке се у јавности углавном везују за приливе из дијаспоре и то најчешће из Немачке и других европских држава где ради највише наших људи, а који новац шаљу рођацима у Србији.

Биће “пописани” и грађани који су, за првих осам месеци ове године, из иностранства примили укупно 2,29 милијарди евра на име пензија, социјалних примања, радничких дознака, као помоћи и поклона из иностранства. Регистар ће водити Народна банка Србије, а подаци из њега неће бити јавно доступни.

Новчана дознака није само она која “легне” на рачун у банци, већ се односи и на услуге које пружају платне институције, путем којих новац може да се прима и шаље без отварања рачуна. Ову услугу у међународном платном промету пружају банке, платне институције и ЈП “Пошта Србије”, Western Union, MoneyGram International Inc. и RIA Money Transfer.

Основни циљ успостављања регистра је унапређење ефикасности система за спречавање прања новца у вези са извршењем платних трансакција.

– Централизованим вођењем података омогућава се олакшани и бржи приступ подацима о корисницима новчаних дознака када је то неопходно за откривање криминалних активности – објашњавају у НБС. – Више неће бити потребно да се ови органи обраћају свакој платној институцији појединачно, што за собом носи неблаговременост у поступању и одговарајуће ризике. Биће строга контрола, која овлашћена лица ће имати приступ овим подацима. Они неће бити јавно доступни.

У Народној банци истичу да ће се на податке из регистра примењивати одредбе закона којим се уређује пружање платних услуга које се односе на пословну тајну, као и одредбе прописа којима се уређује заштита података о личности.

ПОМОЋ И НАСЛЕДСТВО

ДРЖАВЉАНИ Србије, по Закону о девизном пословању и пратећим актима, могу да шаљу новац у иностранство као поклон, помоћ члану породице, наследство или ренту. То је дозвољено и за подмирење дуга усељеника у Србију и приликом исељења у иностранство. Без ограничења могу преносити до 10.000 евра месечно.

Када је реч о плаћању робе и услуга у иностранству, грађани, начелно посматрано, могу да обављају плаћања према иностранству на основу одговарајуће документације.

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here