ДРЖАВИ ЗА ПОРЕЗ НАЈВИШЕ ДУГУЈЕ МИШKОВИЋ! Међу првих десет топ дужника још један познати бизнисмен!

Поделите:

Други највећи дужник је компанија Магма Пром из Шапца која држави за порез дугује 990 милиона динара или осам милиона евра

Највећи порески дужник у Србији је компанија Мера Инвест која држави за порез дугује 1,08 милијарди динара или нешто више од девет миилиона евра, наводи се на списку највећих пореских дужника у који је “Блиц Бизнис” имао увид.

Власник Мера инвеста је кипарска компанија Мера Инвестмент Фунд Лимитед са Kипра. Kако је видљиво из документа са арбитраже ове кипарске компаније против Републике Србије, који је вођен пред Међународним центром за регулисање инвестиционих спорова (ИЦСИД, Цасе Но. АРБ/17/12), власник Мера Инвестмент Фунд Лимитед је Марко Мишковић, син Мирослава Мишковића.

У документима са арбитраже наведено је да је Мера Инвестмент Фунд Лимитед компанија која је 2006. основана на острву Kирасао у Холандским Антилима. Потом је 2008. године пререгистрована на Kипру, што је озваничено 2009. У истом документу наводи се да је стопостотни власник компаније Мера Инвестмент Фунд Лимитед панамска компанија Пармидоли Инвестмент Цорп, чији је једини власник Марко Мишковић.

Други највећи дужник је компанија Магма Пром из Шапца која држави за порез дугује 990 милиона динара или осам милиона евра. Ову компанију Тужилаштво за организовани криминал у оптужници доводи у везу за бизнисменом Мирославом Богићевићем.

Трећи највећи дужник је компанија Дунав Група Агрегати. Ова фирма држави дугује нешто мање од 800 милиона динара. Према подацима АПР власник ове компаније је Дунав група ДОО, чији је директор познати бизнисмен Душан Боровица.

Међу првих десет највећих дужника је и компанија Зекстра група која је годинама била у власништву бизнисмена Драгана Ђурића, а који се данас води као директор овог предузећа. Ова компанија, према подацима Пореске управе данас држави за порез дугује 524 милиона динара и према висини пореског дуга заузима девето место.

На листи највећих дужника који се воде као правна лица су и компаније Путеви Ужице који дугују 193 милиона динара. Власник ове компаније је Василије Мићић.

Око 116 милиона динара дугује и Индустрија пољопривредних машина Змај, док ваљевски бизнисмен Видоје Вујић дугује нешто више од 75 милиона динара и то преко фирме Вујућ Градња у којој је сувласник са уделом од 48 одсто.

На списку активних правних лица се налази 394 пореска дужника, 2.423 предузетника и 800 правних лица у стечају. Првих десет највећих пореских дужника, правних лица, држави дугује нешто више од 7 милијарди динара.

Предузетник из Лапова дужан 121 милион

На списку Пореске управе налази се и 2.423 предузетника. Највећи дужник на овој листи је Самостална занатско-грађевинска радња СWМ Љубомир Опина из Лапова, са дугом од 121.409.489 динара.

На другом месту је “Металијум” из Ћуприје Миодрага Јеринића са нешто више од 120 милиона динара, а трећи на списку је СЗТР за узгој товних пилића “Алманда” Горана Латиновића из Новог Сада, са непуних 104 милиона динара дуга. Више од 100 милиона динара дугује и радња за производњу дрвене амбалаже и трговину “Јована Стилет” из Јагодине (101.803.419).

Међу првих 10 предузетника по висини пореског дуга су и Срђан Kостић из Гроцке, Беро Берат Вејселовић из Новог Пазара, Јелена Ивановић из Новог Сада и Звонимир Ђокић из Ниша. Сви они дугују Пореској управи више од 80 милиона динара на име неизмирених обавеза.

Беобанка дугује 28 милиона евра

На списку Пореске управе налазе се и фирме у стечају, а оне појединачно имају много већа пореска дуговања, мерена милијардама динара. Тако се на првих неколико места налазе банке, док је највећи дужник Беобанка која дугује 33 милијарде динара (око 28 милиона евра). Њу по висини дуга прати Инвестбанка од које Пореска управа потражује 24 милијарди динара.

Поред домаћих банки, међу највећим дужницима који су у стечају налази се и предузеће “Застава аутомобили” које дугује 7,6 милијарди динара (близу 6,5 милиона евра), компанија за производњу меса “Агрожив” од које Пореска управа потражује 796 милиона динара и индустрија одеће “Први Мај” из Пирота која дугује 756 милиона динара.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here