ДРЖАВНА БЕЗБЕДНОСТ УЧЕСТВОВАЛА У ОТИМАЊУ БЕБА У СРБИЈИ?! Појавила се документа која доносе ЈЕЗИВА СВЕДОЧЕЊА

Поделите:

Од 2000. до сада МУП-у и тужилаштву је поднето око 1.500 пријава за крађу беба

Радиша Павловић, председник Владине комисије за нестале бебе, тврди да се дошло до првих материјалних доказа о крађи беба и да су у цео случај умешани и припадници некадашње Државне безбедности и локални функционери по Србији.

– Нашли смо чврсте доказе да је беба рођена у болници у Kрушевцу 1981. године украдена и имамо јаке индиције да је ту бебу отео бивши припадник Државне безбедности и дао је свом рођаку из околине Алексинца који није могао да има потомство. То је урадио уз помоћ функционера локалних државних институција који су фалсификовали документацију о рођењу у матичним књигама и документе о усвајању – открива Павловић.

Случај је откривен кад се удружењу за помоћ обратио човек од 38 година из једног села код Алексинца који је трагао за биолошким родитељима након што је сазнао да је усвојен.

Фиктивни родитељи

– Током те потраге и увида у матичне књиге рођених у општини Алексинац откривено је да постоје чак две пријаве његовог рођења и то с фиктивним родитељима. Према првој пријави је имао и оца и мајку док је у другој наведена само мајка. Испоставило се да особе са тим именима и матичним бројевима не постоје у Србији. У Центру за социјални рад у Алексинцу речено нам је да документа о његовом усвајању не постоје. Све ово указује да је дете које је рођено 3. марта 1981. године у Kраљеву отето и дато другој породици. Правој мајци је вероватно речено да јој је беба умрла по рођењу и сададаље трагамо за том женом – наводи Павловић.

Kао нови доказ о отмици ове бебе наводи то што је дете рођено 3. марта 1981, а 7. марта је у пријави боравишта већ пријављено на адресу усвојитељске породице док је решење о усвајању донето тек 2. октобра те године.

Улога служби

– Целу ту “операцију” на своју руку из личног интереса водио је бивши припадник ДБ. Овде је очигледно солирао, али то не изненађује јер постоје основане сумње да је у Југославији од 1970. до 1990. управо ДБ учествовао у организованој отмици беба. При томе су Kрушевац и Kраљево били сабирни центри одакле су бебе продаване усвојитељима из Европе. Чињеница је да су у највећем броју пријављених нестанака бебе рођене управо у том периоду, а сумњамо да су бивши припадници службе умешани у више од 70 одсто пријављених случајева – наводи Павловић.

Он додаје да су тражили подршку служби како би се доказало ко стоји иза отмице бебе.

Испарили досијеи из Алексинца

Павловић истиче да им је у Центру за социјални рад у Алексинцу потврђено да им је нестала документација о чак 29 беба које су усвојене у периоду од 1975. до 1986. године.

– Досијеи о усвојењу морају да се чувају све до смрти усвојеног. Јасно је да су ови досијеи и украдени јер припадају усвојеној деци која су вероватно украдена из породилишта – каже Павловић.

ДОС је сакривао доказе

Од 2000. до сада МУП-у и тужилаштву је поднето око 1.500 пријава за крађу беба.

– То се све до 2006. године, за време ДОС-а, није расветљавало. Имамо доказе да је полиција од 2002. до 2004. радила истраге по неким од тих пријава, али уместо да податке обради, она их је уништила – тврди Павловић.

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here