Државни савет Турске за свега 17 минута решио судбину Аја Софије

Поделите:

Државни савет Турске је за само 17 минута решио питање претварања Аја Софије у џамију, а коначна одлука ће бити објављена у року од 15 дана, јавио је „Си-ен-ен Турк“.

Такође се додаје да би 15. јула у Аја Софији могла да буде одржана прва исламска служба а поводом годишњице неуспешног покушаја преврата 2106. године.

Грчки лист „Ортодокс Тајмс“ саопштио је да је Врховни суд Турске донео одлуку према којој турски председник Реџеп Тајип Ердоган има право да промени статус Аја Софије, која је тренутно музеј.

Истовремено, указ Мустафе Кемала из 1934. године о додели Аја Софији статуса музеја остаје на снази, али Ердоган може да промени тај статус.

У дебату око претварања Аја Софије у џамију у среду укључио се и амерички државни секретар Мајк Помпео.

Он је позвао је Турску да не мења статус истанбулске Ајa Софије и омогући да она остане музеј који ће, како је навео, служити човечанству као мост између различитих вера и култура.

На ове Помпеов коментаре реаговало је турско Министарство спољних послова, поручивши да је доношење одлуке о статусу Аја Софије унутрашње питање Турске.

Поделите:

2 Коментари

  1. Док Исламисти ликвидирају КАРИКАТУРИСТЕ,
    због увреде на верској основи,
    Православци немо посматрају отимање највеће светиње.

  2. Turci izgleda zarko zele da ih hriscani vrate u Srednju Aziju odakle su dosli. Ako je Staljin mogao da prebaci 12 miliona Nemaca i da translira Poljsku po principu shift-delete 1000 km Zapadnije, u danasnje vreme ce to ici mnogo lakse sa 80 miliona Turaka. Resiti taj problem jednom za svagda.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here