„Дубока држава“ жели да се Трампу на изборима 2020. супротстави милијардер Мајкл Блумберг

Поделите:

АМЕРИЧКИ милијардер Мајкл Блумберг одлучио је да уђе у трку за избор председника САД.

Поднео је сва документа потребна за учешће у надметању претендената на номинацију кандидата Демократске партије за председника Сједињених Држава. А први окршај међу њима (прајмериз) биће одржан у Алабами.

Ово је можда главна политика вест из САД. Јер, ако се не догоди нешто непредвиђено – Блумберг ће бити један од главних претендената за право да се (у име демократа) бори са Доналдом Трампом за Белу кућу.

Блумберг је главни власник агенције Bloomberg, али и експонент дубоке државе. Управо она је, по свему судећи, и одлучила да га „убаци у ватру“ јер демократе и либерали немају кандидата који би се са изгледима на победу носио са тешкашем-популистом Трампом.

Бивши потпредседник САД Џо Бајден (76) тренутно има најбољи рејтинг међу демократама, али је проблематично да ће он проћи филтере унутар Демократске партије, односно – успети да потуче ривале.

Сенатор Берни Сандерс, сенатор Елизабет Ворен и сенатор Камала Харис – припадници левог крила америчких демократа које неки погрешно називају `социјалистима` – могу (поготово заједно) рачунати на много већу подршку партијских симпатизера од умереног Бајдена.

Бивша Обамина десна рука има и додатни проблем: у неколико последњих предизборних наступа бркао је и градове и државе.

За Бајдена је проблем и што је Ворен веома популарна код младих демократа јер предлаже бесплатну медицину и образовање и знатно веће порезе богатима.

Парола “поједи богат“ (“eat the rich!”), која је веома популарна код младих демократских политичких активиста, неприхватљива је присталицама Демократске партије на Вол-стриту (а демократе су традиционално партија финансијског капитала), док се републиканци сматрају „индустријалцима, нафташима и фармерима“.

Кандидат Демократске партије без милиона са Вол-стрита тешко да ће моћи да рачуна на победу у новембру 2020-те.

Ствари су већ дошле дотле да неки богаташи, међу којима је и Бил Гејтс, већ отворено критикују Елизабет Ворен, претећи да ће (или) оставити Демократску партију без новца или чак подржати Трампа.

Зато је америчком крупном капиталу постао потребан „свој човек“, а нађен је у Блумбергу, бившем градоначелнику Њујорка који „седи“ на 57 милијарди долара.

Он је популаран међу припадницима средње класе, а симболизује и прижељкивање немалог броја Американаца да се ствари врате у 2015-ту – у време „хладног грађанског рата свих против свих“. Симбол је и носталгије по „златној деценији“ (од 2002-ге до 2013-те) када је америчка глобална хегемонија изгледала неодољивом и вечном.

Блумберг ће бити идеални кандидат и за оне у америчкој елити за које је борба са Русијом и (њеног) потпуног уништења главни елемент политичке идеологије.

После познатог Трамповог сусрета са Путином у Хелсинкију, Блумберг је био толико бесан да је написао коментар у којем је Трампа оптужио да „помаже главном непријатељу Америке“.

Блумберг Путина сматра ауторитарним политичким лидером који је анектирао територије својих суседа, дестабилизовао савезнике САД  у источној Европи, помагао у ратним злочинима у Сирији и умешао се у председничке изборе у САД 2016-те.

У истом тексту је тражио да руска економија буде „задављена“.

Блумбергов проблем биће што многе америчке демократе своје милијардере воле мање од Русије.

Блумберг има и превисок антирејтинг. Последња анкета је показала да би га подржало 27 одсто демократа спремних да изађу на изборе, а целих 38 одсто – не би.

Ако на унутарстраначком гласању победи Бајдена, Сандерса, Ворен и остале – многи бирачи-демократе могу напросто не изаћи на изборе, а неки и гласати за Трампа.

 

Он ће, у том случају, вероватно (као и Хилари Клинтон) за свој пораз оптужити „руске хакере“ и „агенте Кремља“…

fakti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here