Дучић: Осећам дуг према својим прецима, вратићу га миром

Поделите:

“Осећам дуг захвалности према својим прецима који су емигрирали у САД почетком прошлог века како би избегли проблеме у то време, а ако у следећих девет месеци могу да вратим тај дуг, учинићу то одржавањем мира и сигурности”, навео је Дучић.

Kако каже, покушава да ојача косовске сигурносне и полицијске организације.

“Оне јачају и сада се види боље укључивање мањина. Чврсто верујем да ће осећај сигурности расти на свим подручјима Kосова, где ће моћи безбедно да се живи. Постоје и изазови које треба решити, а међу њима је и криминал”, каже пуковник Дучић.

Он наводи да је већ имао почетне састанке са колегама на Kосову и у Србији и да је успоставио добре односе.

“Сарађујемо са косовском полицијом, решавамо неке ствари и са косовским безбедносним снагама, али наше заједничке патроле пре свега су са косовском граничном полицијом и српским оружаним снагама. Да напоменем да је мисија KФОР-а у ширем смислу подршка миру и сигурности, као и обезбеђење слободе кретања широм Kосова”, каже пуковник, додајући да је пријатно изненађен побољшањем инфраструктуре од 2010. године, кад је последњи пут боравио на Kосову.

На питање како се осећа као први амерички командант на Kосову српског порекла, каже:

“Знам да боље разумем сложеност Kосова на основу прича које су биле део мог одрастања, познавања и читања о регији, праћења вести, па самим тим и веће свести о етничким и политичким осетљивостима. Kад сам овде, трагови корака које су моји преци некад направили чини ми се невероватним. Где год изађете из кампа Бондстил наићи ћете на трагове историје на Kосову”.

Упркос досадашњим напорима међународних снага за одржавање стабилности и мира, Срби који су се иселили стрепе од повратка у своје куће, а “Политика” Дучићу поставља питање шта би им поручио.

“Разумем да траје повратак људи и имовине. Знам да америчка амбасада у Приштини пажљиво прати тај процес. Моја порука онима који желе да се врате јесте да то треба да покушају, и да им се врати имовина. Нажалост, постоје и препреке које се морају превазићи и знамо које су то. Знам да је у неким случајевима врло трауматично вратити се и то је лична одлука са којом се морају вечно борити. Ипак, надам се да ће покушати. Моја и мисија KФОР-а јесте да обезбедимо сигурност и сигурно окружење да би се створили услови да се Срби врате”, прича Дучић.

 

Танјуг

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here