ДУГОВАЊА ЗА ИНФОСТАН ОД 1. ЈАНУАРА ИДУ У РУKЕ ИЗВРШИТЕЉА

Поделите:

Kако објашњавају у ЈKП “Инфостан”, ова законска одредба односи се на све старе предмете

Од 1. јануара следеће године, сва стара дуговања комуналним предузећима, укључујићи и “Инфостан”, која су се налазила у фиокама судова, преселиће се у руке извршитеља.

То значи да ће као и за новоприспеле неизмирене обавезе, неплатишама на врата куцати извршитељи. Суграђани који имају неизмирене рачуне, а који не желе додатне трошкове извршења, могу да се до краја године пријаве за репрограм дуга.

Kако објашњавају у ЈKП “Инфостан”, ова законска одредба односи се на све старе предмете, али којима ће брзином те поступке решавати извршитељи није њихова надлежност да би могли да контролишу.

– Принудна наплата комуналних предузећа је у складу са Законом о извршењу од 2012. године прешла из надлежности судова у надлежност јавних извршитеља – наводе у овом предузећу. А убудуће ће се ово односити и на заостала дуговања.

Грађани чији се поступци воде пред судовима, од Нове године могу да очекују да им изненада извршитељи ударе забрану на плату, или на други начин утерају дугове.

– Покрећемо поступак принудне наплате код јавних извршитеља у року од годину дана, како потраживања не би застарела. Предузеће поступке покреће четири пута годишње, после три неплаћена рачуна. Иако нисмо у обавези да уплаћујемо опомене пред утужење, ипак шаљемо, дајући им додатни рок да плате – објашњавају у “Инфостану”.

Београђани се пријављују за репрограм најчешће на 12 месечних рата. Дуг се умањује за 15 одсто уколико се плати у целости.

 

espreso

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here