Дукљанин Павићевић се залаже за грађански блок

Поделите:

„Подржао сам Црногорску на изборима у Будви прошле године, јер су на листи кандидата за одборнике били моји школски другови, пријатељи, комшије, људи за које сам знао да имају часне намјере у политици, али и идеје како да поправљају услове живота у Будви“, казао је Павићевић

На црногорској политичкој сцени постоји простор за јак и аутономан блок грађанских партија, који ће да измиче уобичајеним пођелама и да промовише кохезивне елементе у држави, сматра политиколог Владимир Павићевић.

Павићевић је недавно именован за политичког савјетника предсједника Црногорске, Драгана Иванчевића.

На питање шта га је мотивисало да се ангажује у тој партији, и уопште да се врати у политику, он је рекао да га радује могућност да анализира и утиче на политику у Црној Гори.

„Подржао сам Црногорску на изборима у Будви прошле године, јер су на листи кандидата за одборнике били моји школски другови, пријатељи, комшије, људи за које сам знао да имају часне намјере у политици, али и идеје како да поправљају услове живота у Будви“, казао је Павићевић агенцији Мина.

Он је подсјетио да је Црногорска освојила три одборничка мандата, и оцијенио да се њени одборници у будванској скупштини „честито и неуморно боре за интересе Будвана“.

„Сада се спремају за изборе у другим општинама, и за државне – предсједничке и парламентарне. Веома ме радује да заједно радимо, посебно због тога што је јасан систем идеја и вриједности који заговара Црногорска и што грађанима то може да донесе добро“, додао је Павићевић.

Упитан какве ће смјернице давати руководству Црногорске са позиције на коју је именован, он је подсјетио да је та партија на конгресу у јануару усвојила Цетињску резолуцију, документ којим је другим политичким актерима поручено да Црна Гора треба да се заснива на принципима уставног патриотизма.

„То је по мом мишљењу велика и важна порука за постизање стабилног политичког поретка. Пошли смо од тога да подијељеност Црне Горе успорава њен развој и да треба подстицати грађанску интеграцију и развитак државе. А концепцијом уставног патриотизма оснажујемо принципе и вриједности који нас спајају“, навео је Павићевић.

Према његовим ријечима, тиме је послата порука заједништва, неопходности постизања базичног консензуса у црногорској држави око њених темеља.

„Мој предлог ће бити да се стално наглашава важност ове концепције. Уосталом, примијетио сам да се и поједини лидери других политичких странака позивају на уставни патриотизам, а и у Црногорској академији наука и умјетности недавно је организована научна расправа управо о уставном патриотизму“, казао је Павићевић.

Он је подсјетио да је и лидер Социјалдемократске партије, Ранко Кривокапић, више пута указивао на важност те концепције.

„То је добро, очекујем да и још неки лидери ураде слично. У том кругу видим и шансе за јачање грађанских и уставних сентимената у друштву и за снажење јединствене грађанске формације која би на изборима репрезентовала овај систем идеја“, рекао је Павићевић.

На питање како оцјењује актуелну политичку ситуацију у Црној Гори, он је казао да је црногорско друштво, попут других савремених, плурално, премрежено интересима различитих група.

„Та плуралност свој одраз има и у политичком пољу, и нема дилеме да је политичка сцена у Црној Гори веома динамична. Али, та динамичност грађанима често ђелује као страшна тензичност, а плуралност као свађалаштво, и онда се они љуте и на политику и на политичаре јер им је доста препуцавања и свађања“, сматра Павићевић.

Он је оцијенио да у црногорској политици, начелно говорећи, недостају интегративне поруке које упућују на заједништво, нарочито у околностима тешког заоштравања односа између различитих субјеката, као што је то случај данас.

„Мислим и то да у црногорском политичком пољу постоји простор за јак и аутономан грађански блок странака“, истакао је Павићевић.

Упитан да ли очекује да ће, након што је Црна Гора примљена у НАТО, политичке тензије у држави спласнути, он је рекао да је евроатлантиста и да сматра да је учлањење Црне Горе у Алијансу веома добра вијест.

Павићевић је казао да простор западног Балкана треба и вриједносно да се усмјери ка западу, гђе географски и припада, и да је чланство у организацијама попут НАТО-а пут ка том циљу.

То, како је навео, неће само по себи ријешити проблеме који су и у Црној Гори нагомилани, већ ће њихово рјешавање зависити од ђеловања представника црногорских политичких формација.

„Тачно је да ће услови за то бити релаксиранији, јер је ријешено једно велико питање, али за црногорску политику ће најодговорнији бити управо црногорски политички актери“, истакао је Павићевић.

На питање да ли сматра да ће у Црној Гори бити одржани ванредни парламентарни избори, он је одговорио да не зна, и да би било непримјерено да нагађа.

„Видим да представници власти не шаљу било какву поруку спремности да се удовољи захтјевима опозиционих странака које бојкотују рад скупштине. Уколико би се приступ представника власти промијенио, то би се могло тумачити и као њихова слабост, па не вјерујем да су спремни на ту врсту суочавања“, казао је Павићевић.

Како је навео, одступање опозиције од почетних захтјева тумачило би се као њихова слабост, „па се изгледа ушло у пат позицију“.

„Али, један од начина да се из те позиције изађе свакако јесте организовање ванредних парламентарних избора заједно са редовним предсједничким“, сматра Павићевић.

Упитан које политичке субјекте види као потенцијалне партнере Црногорске, како на локалном, тако и на државном нивоу у будућности, он је рекао да су то они који уважавају и промовишу уставно дефинисан грађански идентитет црногорске државе, и чији су представници спремни да дограђују уставни темељ концепцијама попут уставног патриотизма.

„Вријеме је за формирање чврстог грађанског блока који ће да измиче уобичајеним пођелама у црногорској политици и који ће да промовише кохезивне елементе у држави. Користило би да тај блок прилику за прву провјеру има већ на локалним изборима на јесен на Цетињу и у Мојковцу, потом и на предсједничким сљедеће године“, оцијенио је Павићевић.

Упитан да ли се могу очекивати неке кадровске промјене у врху Црногорске, он је рекао да је сваки конгрес странке прилика за пропитивање функционера и за промјене које се члановима учине добрим.

„Будући да се редовни конгрес организује сваке године, онда су и могућности промјена велике. Мислим да већ сада постоји озбиљна политичка постава која ће да наступа у име Црногорске и коју чекају велики изазови, а надам се и добри резултати“, казао је Павићевић.

Он је позвао „часне људе које интересује политика, а који су јој се због разних разлога опирали, да се укључе и да за себе обезбиједе простор да утичу на политику у својој заједници“.

Вијести.ме

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here