Два британска сценарија за рушења Додика

Поделите:

Први циљ је да до избора у БиХ и РС уопште не дође ако се процени да је Додик превише јак. Резервни план је да се не признају изборни резултати уколико председник Српске добије већину. Заједничко у оба сценарија су — масовне демонстрације.

Политички противници Милорада Додика у Републици Српској и Босни и Херцеговини уз помоћ страних фактора, пре свега британских обавештајних структура, имају два плана како да спрече победу актуелног председника Републике Српске на општим изборима у БиХ, који су планирани за 7. октобар, сазнаје Спутњик.

Према незваничним сазнањима Спутњика, први циљ је да до избора уопште не дође у планираном времену, ако се оцени да је Додик превише јак, док је други план да се не признају изборни резултати, уколико Додикова СНСД добије већину.

Оба сценарија, тврде наши добро обавештени саговорници, предвиђају масовне демонстрације. Према нашим изворима,  Британци су се посебно ангажовали  у свргавању Додика са власти, јер је наводно америчка спољна политика везана за Балкан ослабљена под Трампом, а приближавање Додика и Србије Русији све је јаче.

„Познато је да се део Додикових ривала састаје са британским обавештајцима  у Црној Гори, где се праве планови, вероватно за неку нову Украјину или нови Пети октобар, све са циљем да уклоне Додика са политичке сцене у БиХ“, наводи наш извор.

Куда би могла да одведе ова опасна игра коју страни мешетари играју у Босни, за Спутњик објашњава Стевица Деђански.

Он каже да ова ситуација није нова, али признаје да је притисак и те како појачан.

„Више пута је доказано да докле год је Додик на политичкој позицији у БиХ, они не могу да остваре своје циљеве који су против интереса српског народа. Посебно их нервира чињеница што се кандидовао за српског члана Председништва БиХ, где не може ништа да се одлучује без консензуса“, наводи наш саговорник.

По његовим речима, сви сценарији имају за циљ да спрече Додика и његову политику да опстане у БиХ и РС, јер знају да се његово понашање и ставови неће променити већ само могу да буду жешћи.

„Зато је кључни притисак ка њему и ка Републици Српској. Сумњам да ће се ићи на опцију да не буде избора, јер то неће решити проблем Додиковим противницима јер избори могу да се одрже кадгод. Међутим, врло је могуће да после избора дође до одређених сукоба или да се не признају резултати избора, нарочито ако буде мала разлика у гласовима у корист Додика“, уверен је Деђански.

Он није изненађен мешањем странаца у изборе у БиХ, а посебно Британаца, јер сматра да они морају да нађу своју позицију у геополитици, пошто напуштају ЕУ. Деђански наводи да они имају вековни интерес да контролишу овај регион, као и да је Босна сада погодна за њихов маневар.

Иначе, медији су још раније објавили да су Британске обавештајне службе успоставиле логистички и оперативни центар у Сарајеву с циљем слабљења позиције председника Републике Српске Милорада Додика пред изборе, а појачале су своје присуство и у Србији.

спутник

Поделите:

4 Коментари

  1. Javlja Sputnjik. Opet Rusi petljaju i lako zrtvuju Srpske zivote. Sta ima veze, jeftinije je nego Ruske: uvek imaju lude Srbe da ginu. Dodik treba da se malo primiri i oladi sa retorikom i šurovanjem sa Rusima, bar do narednih Evropskih izbora. Nadam se da ce desnicari pobediti po drzavama Evrope pa cemo moci lakse da disemo.

  2. Dodik je vredan, zanimljiv i popularan u narodu, popularniji mozda cak i Srbiji nego u Republici Srpskoj. Ne mora da brine za svoju poziciju ni za poziciju Republike Srpske. Nakon onako stravicnog etnickog ciscenja Srba iz Hrvatske i veceg dela Federacije ni Bosnjaci ni Hrvati nemaju nikakvo pravo da bilo sta kazu za Republiku Srpsku.

  3. Vecina zaboravljaju da je Republika Srpska drzava, kao sto je i Federacija drzava. Kao sto su i Kalifornija i Bavarska drzave. Nazvani su entitetima jer nisu elementi federacije (to su kantoni) nego konfederacije. Sa toliko muke su iscrtane granice entiteta i kantona, i jedva je postignut minimum kompromisa da se potpise Dejtonski sporazum i da se opet sastanu opet bi rezultat bio isti. Ako Bosnjaci i Hrvati hoce integrisaniju Federaciju neka je prave, sta koji djavo Srbi imaju s tim.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here