Dva Huana bez sombrera

Podelite:

 

Čini se da ima nešto zajedničko u Ukrajini i Venecueli iako se nalaze u različitim hemisferama? Potpuno različite zemlje sa različitom istorijom, tradicijama, klimom na kraju krajeva. Zašto su očigledni samozvanac Gvaido, i Zelenski, koji je navodno trijumfovao u imitaciji izbora, toliko slični? Teško je ne primetiti da su slični. Zašto je počela da posustaje razrađena šema – skupljamo statiste, određujemo pogodnu  osobu i kažemo joj šta da radi -? Zašto se ne dešava po planu? Državni sekretar sa CIA prošlošću uverava  da su “Rusi krivi za sve”. Najsmešnije je to što je on delimično u pravu. Prošlo je vreme nepodeljene dominacije Vašingtonskog regionalnog komiteta. A kada nema poštovanja prema domaćinu, ko će voditi ceremoniju sa njegovim lutkama?

Nije laka sudbina vašingtonskih vaspitanika

6-ti pokušaj

Venecuelanski prevarant – samozvanac  Gvaido, koga podržava Vašington, najavio je 30. aprila još jedan početak “završne faze” državnog udara. Kao rezultat  ponovo nije ispalo ali,  ovaj put došlo je do pucnjave. Ima poginulih.

Na američku inicijativu 1. maja, razgovarali su telefonom ruski ministar inostranih  poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Majkl Pompeo. Centralno pitanje  je bilo o situaciji u Venecueli, gde je pre toga opozicija, uz javnu podršku Sjedinjenih Država, pokušala da preuzme vlast. Sa ruske strane bilo je naglašeno da je mešanje Vašingtona u unutrašnje poslove suverene države, pretnja njegovom rukovodstvu, najgrublje kršenje međunarodnog prava. Navedeno je da je nastavak agresivnih koraka prepun najtežih posledica. “Samo venecuelanski narod ima pravo da odredi svoju sudbinu”, navodi se u poruci ruskog ministarstva inostranih poslova.

Gvaido je 3. maja priznao još jedan neuspeh još jednog pokušaja državnog udara. “Ja ne isključujem mogućnost vojne intervencije, jer je sasvim jasno kakav  je Madurov režim. Ali, to je krajnja mera. Pre svega, neophodno je da postignemo mirnu predaju vlasti “, rekao je štićenik Vašingtona.

U međuvremenu, državni tužilac Venecuele Tarek Viliam Saab je rekao da je ta institucija izdala 18 naloga za hapšenje zbog nedavnog pokušaja da se organizuje državni udar. Nećemo suditi o hrabrosti pučista  koji se nadaju stranoj intervenciji. Tim pre – o njihovoj iskrenosti. U svim hemisferama “Majdauni” su slični.

Kao  što je poznato, plan vojne intervencije razvijao je i lobirao zloglasni Erik Prins – osnivača intervenista, poznatih kao «Black Water», «Academi» itd. Brazil je samo nakon nekoliko neuspeha Vašingtonskih pristalica na venecuelanskoj zemlji (sudeći po izjavama potpredsednika zemlje) odlučila da svoju teritoriju ne daje kao odskočnu dasku za Prinsove „divlje gusane“. No, to nije kraj priče. Prema Rojtersu, Pentagon je “prikazao detaljno planiranje po meri  produbljenja situacije kao političku nestabilnost u naftom bogatoj zemlji” – rukama najamnika, od kojih se po potrebi može odreći (kao na primer, nakon poznatog neispelog desanta u Zalivu Svinja na Kubi).

“Novac za takvu avanturu Prins će sigurno naći u SAD među “naftnim investitorima “, distributerima budžeta američkih specijalnih službi. A i među “venezuelanskim dijasporom” ima onih koji žele da plate novcem da se prolije venecuelanska krv. Moguće je da nađe i političku podršku u Trampovoj administraciji. Međutim, čak i velika “privatna armija”, koja bi mogla da upadne u Venecuelu – nije garancija američke pobede, već samo garancija da će venecuelanska kriza preći u aktivniju i krvaviju fazu, smatra analitičar Ivan Danilov. – Sirijsko iskustvo pokazuje da ovo može trajati vrlo dugo, u slučaju da pristalice poštovanja međunarodnog prava pravilno promešaju svoje karte, Venecuela bi mogla postati još jedan neuspeh agresivne spoljnje politike Vašingtona.”

  1. maja, na inicijativu američke strane, dugo su telefonski razgovarali ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Tramp. Prema zvaničnom sajtu Kremlja, tokom razmene mišljenja o situaciji oko Venecuele, predsednik Rusije je naglasio da samo venecuelanci imaju pravo da odrede budućnost svoje zemlje. U isto vreme, uplitanje spolja u unutrašnje poslove, pokušaji nasilne promene vlasti u Karakasu, podrivaju izglede za političko rešenje krize. Dogovoreno je da se nastave kontakti na različitim nivoima. Ubrzo su američki izvori izvestili da je Trump nezadovoljan obaveštajnim službama, koji su navodili da su najviši vojni lideri Venecuele bili spremni da podrže opoziciju, što se u stvari nije dogodilo, a bio je nezadovoljan i otvorenim izjavama državnog sekretara Majkla Pompea i savetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona o pripremanoj vojnoj intervenciji. Iako to, naravno, ne znači da su Sjedinjene Države odustale od svojih namera.

“Oni vode nekonvencionalni rat kako bi oslabili našu domovinu, realizuju zaveru sa mnogo novca, kako bi iznutra podelili i uništili oružane snage uz pomoć grupe izdajnika-pučista”, izjavio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro. – Postoji američka imperija koja želi da vlada celom Amerikom, koja hoće da sprovede Monroovu doktrinu. Postoji i Bolivarska doktrina. Ili Monro, ili Bolivar, ili imperija jenkija, ili čavežska Venecuela ”.

U međuvremenu, dok Pompeo trese vazduh izjavama da “rusi morati da odu”, u Moskvi primaju ministra spoljnih poslova Bolivarske Republike.

Otvor za nedohvative mogućnosti

Ukrajinski vladajući panoptikum nastavlja da demonstrira svoje “kreativne” sposobnosti. Na pistu modnih maskaradnih prerušavanja  “preobučeni” u uniforme vermahta i SS-a, kijevski ministar inostranih poslova Pavlo Klimkin izmislio je alternativu Evropi mrskoj akciji “Besmrtni puk”. Uostalom, ideju da Ukrajinci iznesu na ulice portrete “ukrajinskih građana koji su oteti i gurnuti u ruske zatvore”, kao i rođake “iznurivanih tokom staljinističkih represija”, gospodin Klimkin je pozajmio od radikalno orijentisanih alternativno nadarenih sugrađana. Međutim, ministar je sasvim iskreno podržao „kreativnost“, tvrdeći da će „ovo biti adekvatan odgovor, da se kompletira slika u ljudskoj i istorijskoj dimenziji“.

Korisnici društvenih mreža odmah su posavetovali Klimkinu da izađe sa portretom Hitlera, koji je smrtno “stradao  od staljinskih represija”, kao i da “poizleči glavu” i da razmisli o promeni profesije – da radi nešto kreativnije nego što je  diplomatija: lepljenje sličica ili pletenje, na primer. Sa naše strane napominjemo, da su komentatori nepravedni prema bivšem ruskom momku, koji je rođen u Kursku i diplomirao na Moskovskom institutu za fiziku i tehnologiju sa specijalizacijom iz «primenjene matematike i fizike». Malo ko može pokazati rušilački uticaj Ukrajinaca na ljudsku ličnost tako živo i nesebično kao što čini bivši Pavel Anatoljevič, a sada Pavlo (Klimkin). Drugog takvog teško je naći….

Porodica novoizabranog kijevskog predsednika Zelenskog nedavno se našla u središtu stambenog skandala. Pokazalo se da je supruga šoumena vlasnik elitnog stančića u Livadiji (na Krimu), stečenog, kako kažu zli jezici, u punom skladu sa nacionalnom poreskom tradicijom – u pola cene. S jedne strane, to je, naravno, stimulans da se sanja o povratku zauvek izgubljenog poluostrva (pogotovo zato što ga traže i kuratori), a sa druge – povod za duboku žalost.

Specijalni izaslanik SAD-a Kurt Volker u intervjuu za  jedno evropsko izdanje upozorio je političkog komičara „nezavisne“ od „nepromišljenih poteza“ i „ustupaka Rusiji“, obećavši da će se u suprotnom slučaju „odnos prema Zelenskom promeniti veoma brzo “. Američki Kongres je razradio i objavio svoje instrukcije nasledniku Porošenka: “Pred novoizabranim šefom države stoje važni zadaci – nastavak antikorupcijskih reformi, osiguranje političke stabilnosti i ekonomskog blagostanja zemlje”.

Tekst uputstava objavila je Američka ambasada u Ukrajini. Sjedinjene države moraju da povećaju svoju političku, diplomatsku i vojno-tehničku pomoć Kijevu u borbi protiv Rusije; obratiti posebnu pažnju na praćenje situacije u Azovskom moru; ojačati rad na sankcijama protiv Rusije u koordinaciji sa evropskim partnerima; suprotstavi se, zajedno sa Evropom, pokušajima Rusije da manipuliše energetskim resursima, posebno projektom Severni tok – 2, u političke svrhe.

“Lepo? Bez sumnje. No – da li je to izvodljivo? Kako bi se reklo – i ovde postoje pitanja. Pošto su obećanja i trebovanja – iza okeana, a «pedale»  i zadnjica – evo ih ovde, kijevski novinar Vladimir Skačko je ironičan. Prema njegovim proračunima, Kijev već ima tri “čarobne pedale”: prva je, naravno, ukaz ruskog predsednika o izdavanju ruskih pasoša građanima DPR-a i LPR-a, a potom i svim građanima Ukrajine koji ne žele da nastave da žive u neonacističkoj državi; druga  je moguće odvajanje Ukrajine od 1. juna tekuće godine od ruske nafte i naftnih derivata; treća je mogućnost zaustavljanja snabdevanja ugljem iz Rusije od 1. juna i prekid tranzita ruskog gasa od 1. januara sledeće godine (što bi zajedno značilo kolaps ukrajinske termoenergetike).

Zato se u Ukrajinu vraća Igor Kolomojski, zvani «Benja». On sa ponekima još uvek namerava da se obračuna, mada i sa nekim pogledom uprtim na prekomorske šefove. A na počasni naziv “citat dana” na društvenim mrežama s pravom pretenduje komentar: “Ako je Amerika nečim nezadovoljna, uvek može da počne da deli svoje pasoše u Donbasu,  kako bi držala konkurenciju sa Rusijom.”

Nikolaй FILIPPOV.

Izvor: https://c-pravda.ru/news/2019-05-07/dva-khuana-bez-sombrero

 

Prevod za  Vidovdan  – Andreй Volkov

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here