Dve parade ponosa, u subotu i u septembru

Podelite:

Parada ponosa, pod sloganom „Neka svi naši glasovi ore se”, biće održana u subotu, 24. juna, u Beogradu, sa početkom u 11 časova, saopštili su danas organizatori – udruženja građana „Egal”, „Loud&Queer” i „Gej lezbejski info centar”, dok je „tradicionalni Prajd” sa drugim organizatorima najavljen za septembar.

Okupljanje učesnica i učesnika u subotu je u Pionirskom parku, a šetnja se završava na Trgu Republike.

Organizatori „junskog Prajda” navode da se ovogodišnji Prajd organizuje u svetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBT zajednica, a šetnjom nastoje da ukažu da je LGBT pitanje pre svega rodno, manjinsko pitanje.

„Kada razmišljamo i zalažemo se za jednaka prava LGBT zajednice, takođe zastupamo ravnopravnost žena i muškaraca, glasno istupamo protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osetljivih društvenih grupa”, stoji u saopštenju.

Zahtevamo, kaže se u saopštenju, nultu toleranciju države prema nasilju, profesionalan odnos policije prema žrtvama i doslednu primenu odredbi o zločinu iz mržnje od strane tužilaštva, zatim omogućavanje, pojednostavljenje i ubrzanje procedura za izdavanje svih ličnih dokumenata trans-osobama i doslednu primenu Zakona o zabrani diskriminacije i pravno regulisanje istopolnih zajednica.

Prajd vikend od 23. do 26. juna, u okviru koga je i Prajd šetnja, organizuju udruženja građana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar.

S druge strane, direktor za Evropu međunarodne organizacije „Civil Rights Defenders” Goran Miletić na svom Fejsbuk nalogu napisao je da je „Prajd 2017” – 17. septembra, a da će „Pride Week” trajati 11. – 17. septembra i to, „kao što je najavljeno još u oktobru prošle godine”.

Rezultat slika za Dve parade ponosa, u subotu i u septembru

Miletić je naveo i da svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da „skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa”, što, kako ocenjuje, nije ni lepo i moralno, ali je tako.

„Organizatorima svih skupova kojima je za cilj unapređivanje položaja svake diskriminisane zajednice želim sve najbolje. Svi mi biramo metode u koje verujemo, a Beograd Prajd se nikada neće zasnivati na napadima na one sa čijim se metodama i radom ne slažemo. Pridružite nam se u septembru”, naveo je Miletić.

Na njegovu objavu je reagovao jedan od organizatora „junskog Prajda” Predrag Azdejković, koji ga je pitao koliko imena ima njegova manifestacija – „Belgrade Pride, Beograd Prajd, Parada ponosa” te da „kolega, ima sto imena i ne mogu biti sva vaša”, nakon čega su jedan drugome poželeli uspeh.

(Tanjug)

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here