Две параде поноса, у суботу и у септембру

Поделите:

Парада поноса, под слоганом „Нека сви наши гласови оре се”, биће одржана у суботу, 24. јуна, у Београду, са почетком у 11 часова, саопштили су данас организатори – удружења грађана „Егал”, „Loud&Queer” и „Геј лезбејски инфо центар”, док је „традиционални Прајд” са другим организаторима најављен за септембар.

Окупљање учесница и учесника у суботу је у Пионирском парку, а шетња се завршава на Тргу Републике.

Организатори „јунског Прајда” наводе да се овогодишњи Прајд организује у светлу повећања степена насиља са којим је суочена ЛГБТ заједница, а шетњом настоје да укажу да је ЛГБТ питање пре свега родно, мањинско питање.

„Када размишљамо и залажемо се за једнака права ЛГБТ заједнице, такође заступамо равноправност жена и мушкараца, гласно иступамо против мизогиније и свих облика кршења људских права припадница и припадника осетљивих друштвених група”, стоји у саопштењу.

Захтевамо, каже се у саопштењу, нулту толеранцију државе према насиљу, професионалан однос полиције према жртвама и доследну примену одредби о злочину из мржње од стране тужилаштва, затим омогућавање, поједностављење и убрзање процедура за издавање свих личних докумената транс-особама и доследну примену Закона о забрани дискриминације и правно регулисање истополних заједница.

Прајд викенд од 23. до 26. јуна, у оквиру кога је и Прајд шетња, организују удружења грађана Egal, Loud&Queer и Геј лезбејски инфо центар.

С друге стране, директор за Европу међународне организације „Civil Rights Defenders” Горан Милетић на свом Фејсбук налогу написао је да је „Прајд 2017” – 17. септембра, а да ће „Pride Week” трајати 11. – 17. септембра и то, „као што је најављено још у октобру прошле године”.

Резултат слика за Две параде поноса, у суботу и у септембру

Милетић је навео и да свако има право да прави скуп какав жели и да „скреће пажњу тако што ће свој скуп назвати Парадом поноса”, што, како оцењује, није ни лепо и морално, али је тако.

„Организаторима свих скупова којима је за циљ унапређивање положаја сваке дискриминисане заједнице желим све најбоље. Сви ми бирамо методе у које верујемо, а Београд Прајд се никада неће заснивати на нападима на оне са чијим се методама и радом не слажемо. Придружите нам се у септембру”, навео је Милетић.

На његову објаву је реаговао један од организатора „јунског Прајда” Предраг Аздејковић, који га је питао колико имена има његова манифестација – „Belgrade Pride, Београд Прајд, Парада поноса” те да „колега, има сто имена и не могу бити сва ваша”, након чега су један другоме пожелели успех.

(Танјуг)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here