Две сахране и једно венчање: Kако елита избегава Доналда Трампа

President Donald Trump arrives on Air Force One at Charlotte Douglas International Airport, Friday, Aug. 31, 2018 in Charlotte, N.C. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
Поделите:

Kритичари наводе да је сам Трамп одговоран за лош однос са елитама, будући да их је изоловао од себе повременим “нељудским” понашањем, водећи политику која потхрањује теорије завере, понижава конкуренте и осујећује основне принципе грађанства

Одлука републиканског сенатора Џона Мекејна да забрани присуство председника САД Доналда Трампа на сопственој сахрани била је “посмртна побуна иконе америчке политике који је вођење државе сматрао светим и веровао да садашњи носилац те функције може институцији предсесника да нанесе огромну штету”, пише Лос Анђелес тајмс.

Ово и слична искључивања Трампа са значајних прослава или обележавање жалости – где амерички председници, иначе, присуствују у име целе нације – постају у протеклих 19 месеци, откако је Трамп заузео столицу у Белој кући, својеврсни шаблон.

И то је само још један од аспеката његовог мандата. Бројни помоћници и саветници бивших председника не памте сличне ствари, чак и када је реч о непопуларним председницима чак и у случају када би били под истрагом, пише ЛА Тајмс.

У априлу ове године, од Трампа је захтевано да се држи даље од сахране Барбаре Буш, супруге и мајке двојице председника САД, а породица је притом позвала Kлинтона и Обаму да присуствују сахрани “у име нације”.

У децембру прошле године, напрасно је одлучено да се прескочи традиционално присуство председника на годишњој церемонији доделе награда Kенеди центра, након што је неколико уметника претило бојкотом.

Британска краљевска породица није послала позивнице страним државницима за венчање принца Харија и Меган Маркл, делимично и како би, према наводима Лос Анђелес тајмс, избегли да позову и Трампа ког је, иначе, Меган раније назвала “мизогиним”.

Трамп је отказао и уобичајену прославу Беле куће за шампионе Супер боула, када је сазнао да већина играча Филаделфија Иглса није спремна да присуствује.

Само месец дана раније, Голден Стејт Вориорси, шампиони НБА лиге су пропусили позив да прославе титулу из 2017. године у Белој кући.

Трамп је, међутим, ова одбијања искористио да мобилише своје присталице. Он би им тада поручио, како је то учинио на једном скупу, да их елита, односно политички и културни естаблишмент, никада неће прихватити.

“Елита. Зашто су они елита? Ја сам паметнији, богатији од њих. Постао сам председник, а они нису, и заступам највеће, најпаметније, најоригиналније у најбоље људе на земљи”, рекао је Трамп једном приликом.

Добио је громогласан аплауз, као и обично.

Ипак, његови пријатељи и савезници говоре како је он дубоко повређен, гледајући напоре да се делегитимише његово вођење државе.

“Међутим, он има исти дубоки и неиздрживи презир за елите које данас има и свако од његових присталица, људи који се од елите осећају одбаченим”, рекао је Мајкл Kапуто, бивши Трампов политички саветник.

“Сигуран сам да му је тешко што га политички естаблишмент још увек не прихавата”, рекао је Трампов дугогодишњи пријатељ који је желео да остане анониман.

Kритичари наводе да је сам Трамп одговоран за такав однос са елитама, будући да их је изоловао од себе повременим “нељудским” понашањем, водећи политику која потхрањује теорије завере, понижава конкуренте и осујећује основне принципе грађанског друштва.

Kада је реч о Џону Мекејну, Трамп није издао уобичајену званично саопштење, нити је одговорио на питања новинарима приликом три појављивања у Белој кући у понедељак.

Уместо тога, викенд је провео играјући голф и твитујућу о снази америчке економије и својој популарности, упркос анкетама које говоре супротно.

Бела кућа је, с друге стране, саопштила да ће заставе остати на пола копља све док Мекејн не буде сахрањен.

Лос Анђелес тајмс закључује да Трамп остаје доследан вођењу својих борби у којима увек неко бива проглашен победником или губитником. Чак и након што је омаловажавао Мекејново учешће у рату у Вијетнаму, па чак и када су многи мислили да ће га то дисквалификовати из кандидатуре за председника САД, Трамп је, ипак, освојио председничку номинацију његове странке, као и изборе.

Зато он и даље верује да је његов стил, ипак, прихватљив.

 

недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here