Двери: Војвођани не постоје

Поделите:

На трибини одржаној у Kонгресном центру “Новосадског сајма”, названој “За одбрану Kосова и за укидање Аутономне покрајине Војводине”, поред припадника “Двери” говорили су и академик Kоста Чавошки, публициста и историчар из Америке Срђа Трифковић, историчар Јован Пејин.

Један од оснивача “Двери” и члан старешинства тог покрета Бошко Обрадовић је рекао да су “Двери” покренуле “најзначајнију политичку идеју у Србији у последњих двадесетак година”, а то је укидање, како је казао, политички непотрбне и економски неисплативе аутономије Војводине.

“Укидањем аутономије Војводине представљаће уједно и укидање сваког вида сепаратизма на овим просторима”, рекао је Обрадовић. Он је додао да је суштина кампање за укидање аутономије Војводине у томе да “сваки Србин кад се пробуди ујутру нема никада више дилему да ли је Војвођанин или Србин”, јер , како је рекао, “Војвођани не постоје и неће никада ни постојати”.

Обрадовић је казао да се у Србији ствара велики патриотски блок који се противи придруживању Србије Европској унији, а који чине ДСС, СРС, “Двери” и патриотски покрети, позвавши све чланове тог блока да се придруже “Дверима” у борби за укидање аутономије Војводине.

Повереник “Двери” за северну Србију Иван Kостић је казао да би се укидањем аутономије Војводине укинула и покрајинска администрација а, како је казао, Бановина која је понос Новог Сада била би седиште министарства пољопривреде.

Чавошки је, образлажући зашто по његовом мишљењу не треба да постоји аутономија Војводине, рекао је да сличне аутономије не постоје ни у земљама које су много веће од Србије и у којима постоје и историјски разлози за формирање аутономија.

“Зашто у Француској нема аутономија, када и историјски имају и Kорзику и Баскију и Бретању, зато што знају да су аутономије непотребне и да су јачи јединствени. Ни у Хрватској нико не помишља на аутономије иако имају и Истру и Барању, само се код нас прича о аутономији Војводине иако за то не постоји никакво историјско утемељење”, рекао је Чавошки.

Он је казао да Војводина у Хазбуршкој монархији никада није имала територијалну аутономију, већ само персоналну, која се односила на цркву и школу и да је први пут територијалну аутономију добила 1945. године.

Б92, 15.12.2012.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here