“Двоглави орао” израз године у Швајцарској

Поделите:

Након Светског првенства у Русији, за “двоглавог орла” сви су чули у Швајцарској. Данас је та реч добила титулу “реч године”.

Након што је гест швајцарских фудбалера, пореклом са Kосова, који су на Мундијалу у Русији показујући двоглавог орла провоцирали српске репрезентативце, изазвао у Швајцарској велике дебате и узбуркао јавност, та реч је добила титулу “реч године”.

Двоглавог орла (доппеладлер) на утакмици су показивали Џердан Шаћири и Гранит Џака, а њихов потез је поларизовало швајцарско друштво, а постављало се чак и питање лојалности Швајцарца страног порекла који имају двојно држављанство.

“Двоглави орао је 2018. изазвао велику буру и још ће се дуго помињати у дебатама”, наводи се у образложењу одлуке Високе школе за примењену науку (ЗХАW) приликом избора речи године.

Та реч је победила и на немачком и на италијанском говорном подручју. ЗХАW је, приликом утврђивања речи године, анализирала највећу архиву текстова Швајцарске и десеточлани жири је имао у виду и оно о чему се највише причало у овој години.

Реч године се у Швајцарској утврђује од 2003. године, а од прошле године одговорност за то преузео је департман за примењену лингвистику ЗХАW.

Од тада се покривају сви језички региони Швајцарске и први пут је ове године утврђена и реч године на италијанском. Kада је реч на француском говорном подручју, реч године је „ментална преоптерећеност” (ћарге ментале).

 

B92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here