Џаферовић: Свима који нису Срби смета име Републике Српскe

Поделите:

Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ, не сматра да иницијатива Странке демократске акције о промјени имена Републике Српске значи промјену Дејтонског споразума, и тврди да је за све који нису Срби тај назив дискриминишући.

На питање да ли је иницијатива СДА о измјени имена Републике Српске нарушавање Дејтонског споразума, Џаферовић је одговорио питањем — како?

„Зар је за вас повреда Дејтона ако неко слободно размишља како би ствари у БиХ требало да изгледају и ако нуди један Дејтоном прописани правни пут да се дође до тог рјешења. Зар је повреда Дејтона ако СДА каже: Ми мислимо да је име РС дискриминишуће и поднијећемо Уставном суду апелацију да то процијени“, рекао је Џаферовић, преноси Танјуг.

СДА, каже, ништа није урадила.

„Видјећемо када. То није био спин. СДА је политичка странка која има своје органе и која ће доносити одлуке. Процјењиваћемо када, шта и како. То је питање за органе СДА“, рекао је Џаферовић.

На директно питање шта нана Фата (Орловић из Коњевић Поља) има од тога хоће ли се звати Република Српска или другачије, Џаферовић каже:

Назив Република Српска за све оне који нису Срби, па и за нану Фату, сам по себи је дискриминишући. Како можете да тврдите да је један дио БиХ, један ентитет у коме треба да буду сви равноправни без обзира на националност, вјерску припадност, а да у имену имате назив само по једном народу. То јесте тако по Дејтону договорено, али договорена је и Европска конвенција о људским правима, која гарантује једнака права свима“.

СДА је, додао је, објавила да ће изаћи са том иницијативом да то испита Уставни суд и одмах је нападнута да руши Дејтонски мировни споразум.

„Ми ништа не рушимо — само користимо механизме који су прописани Дејтонским споразумом. Оно што је забрањено по Дејтону је атак на суверенитет, територијални интегритет, и на то нема нико право. Како ћемо се договарати у будућности, то је ствар судова“, навео је Џаферовић.

Тврди да се гледа на било шта да се догоди у БиХ и одмах се тражи неки еквивалент да се изједначи, па је тако изједначена и ова иницијатива.

in4s.net
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here