Џејми Оливер за губитак 20 милиона фунти криви госте и раднике: “Kрали ствари из тоалета и убрусе, а особље намирнице и флаше вина”

Поделите:

Оливерови рецепти и телевизијске емисије продају се боље него икад

Иза пословног царства најпознатијег ”Голог кувара” на свету тешка је година. Према новим финансијским извештајима, Џејми Оливер групација прошле године је изгубила 20 милиона фунти, пише британски Индепендент.

Најлошије стоје у угоститељском делу пословања, па је Џејми Оливер још у фебруару морао да затвори 12 својих ресторана, чиме је отприлике 600 његових радника остало без посла.

“Мучили смо се с актуалним изазовима у ресторанском сектору”, поручили су из компаније и додали како су проблеме имали због све виших цена закупа и рада.

Сам Оливер је недавно изјавио како је део проблема у томе што су гости “крали ствари из тоалета и убрусе, а особље намирнице и флаше вина”.

Ипак, чини се да није све тако црно. Осим што би познатом кувару на рачун могла сести дивиденда од шест милиона фунти, за разлику од ресторанског, његов медијски бизнис цвета.

Оливерови рецепти и телевизијске емисије продају се боље него икад. Kувар “5 састојака – брза и једноставна храна”, само у Уједињеном Kраљевству продала се у милион примерака, док се попратна ТВ серија емитује на каналима широм света.

Приходи компаније су овде порасли на 32 милиона фунти, док је профит скочио за 45 посто, на осам милиона фунти.

“Успех нашег медијског бизниса, вођен сјајним резултатима кувара “5 састојака – брза и једноставна храна” био је кључан фактор који нам је омогућио да подржимо ресторански сектор и осигурамо његов континуитет”, рекао је Паул Хунт, извршни директор Џејми Оливер групе, иначе Оливеров шурак.

Додао је и да компанија има нови менаџмент, разрађен план инвестирања који је подржала ХСБЦ банка те да полако, али сигурно “напредују на изазовном тржишту”, преноси Индепендент.

Џејми је у фебруару објавио да затвара 12 ресторана широм Велике Британије, а као разлог је навео “реструктурирање компаније”.

Он поседује укупно 25 ресторана у Великој Британији и 28 у САД.

Џејми Оливер је у децембру прошле године уложио 3 милиона фунти сопственог новца како би покушао да одржи ланац, писалу су међи на Острву.

Његова портпаролка каже да је вредност од 71,5 милиона фунти изобличена слика – 47 милиона фунти је покривено кредитима од “ХСБЦ” и комапније Џејми Оливер. Она додаје да је новац који се дугује добављачима, порезницима и запосленима стандардан за посао и да су сви плаћени. Али документи показују да је посао био на ивици гашења, пише Гардијан.

Затим, два лондонска ресторана “Барбецоа”, који се налази у “Пикадилују” и “Ситију”, била су стављена на продају након што је плаћање закупа постало неодрживо.

Инспектори за јавно здравље посетили су “Сити” 2014. године и дали оцену један: пронашли су измет миша и буђ.

Исхрана је варљив посао, а Џејмијев италијански ланац погођен је растом цене ренте и снажном конкуренцијом.

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here