Džomić: Vlada Crne Gore da ne doliva ulje na vatru

Podelite:

Postupak oko Crkve Svete Trojice na Rumiji treba okončati odbacivanjem prijave kao neprihvatljive u odnosu na važeći zakonski okvir, smatra protojerej-stavrofor, dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

On je juče Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) dostavio primjedbe na zapisnik o inspekcijskom nadzoru u vezi sa prijavom za navodnu gradnju na crkvi na Rumiji.

Džomić je pozvao da se „ne doliva ulje na vatru“ i da se ne izazivaju bilo kakvi sukobi i antagonizmi kroz medijske izjave.

Osnovno je da ovaj postupak mora da bude upravni, a on je neodgovornim izjavama političke prirode opterećen, jer je najavljeno rješenje i prije nego što je okončan postupak inspekcijskog nadzora. Ja sam juče u svojstvu punomoćnika Mitropolije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma na 11 stranica iznio brojne primjedbe i u pogledu sadržaja zapisnika i posebno u pogledu kršenja velikog broja odredbi u samom postupku vršenja inspekcijskog nadzora. Dovoljno je da kažem da se u zapisniku vide dva subjekta nadzora, a posebno pada u oko zapisnički navod da je zapisnik sačinjen u Baru, a ne na vrhu Rumije, odnosno na licu mjesta kako to zakon nalaže, istakao je Džomić za „Dan“.

Kako dodaje, niko od desetak pripadnika Uprave policije i Komunalne policije nije htio da potpiše zapisnik sa inspekcijskog nadzora.

Crkva na Rumiji
Crkva na Rumiji

Užasna je činjenica da mi nijesmo bili pozvani da prisustvujemo inspekcijskom nadzoru i ja sam izrazio sumnju da je taj nadzor uopšte izvršen. Na 11 stranica sam vrlo detaljno sve obrazložio i smatram da su ispunjeni svi uslovi da se ovaj postupak po prijavi obustavi. Treba imati u vidu odredbu iz člana 152 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koji propisuje šta se podrazumijeva pod bespravnim objektom i posebno treba imati u vidu da na Rumiji nije građen nikakav novi objekat, nego da su urađeni određeni radovi, prije svega u pogledu zaštite objekta od udara groma i drugih elementarnih nepogoda, a zaštitu i iz razloga jer u njemu zaklon traže brojni planinari i ljubitelji prirode, a ne samo vjernici. Smatram da postupak treba da se okonča tako što će se odbaciti prijava kao neprihvatljiva u odnosu na važeći pravni okvir, ocijenio je Džomić.

On naglašava da je inspektor dužan da bude samostalan u radu, te da niko, ni premijer ni ministar, niti bilo ko druge strane, nema pravo da vrši pritisak na njega kakvo će rješenje donijeti i da, kako dodaje, prejudicira kakvo će ono biti.

Apelujem da se stvar drži isključivo u pravnim tokovima, a mi ćemo koristiti sva pravna sredstva koja nam pripadaju po važećim zakonima, uz puno uvažavanje MORT-a i drugih organa koji su vezani za ovaj slučaj, zaključio je Džomić.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović izjavio je da je zapisnički konstatovano da se na crkvi na Rumiji izvode radovi koji nijesu u skladu sa zakonom, najavljujući da će nakon okončanja postupka biti preduzete zakonske mjere. Prethodno je i premijer Duško Marković najavio da će crkva na Rumiji biti srušena.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u nedjelju je uputio otvoreno pismo Markoviću u vezi sa crkvom na Rumiji, ocijenivši da su „razlozi za toliku halabuku mnogo složeniji od pitanja nedobijene formalne dozvole za njenu gradnju“.

 

IN4S

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here