Džonson nazvao Veliku Britaniju „Halkom koji će raskinuti okove EU“

Podelite:

BORIS Džonson iznenadio je mnoge poređenje istupanja Velike Britanije sa jednim junakom stripova i i filmova američke kompanije Marvel.

U intervjuu listu Sunday Mirror rekao je da će njegova zemlja raskinuti okove Evropske unije poput Halka, razjarenog zelenog čudovišta koje je alter ego stidljivog profesora Brjusa Benera:

„Što je Halk ljući – to postaje jači. Bener se može staviti u okove, ali će se on osloboditi ako ga isprovociraju. Halk uvek uspeva da izađe na slobodu       – ma kako dobro bio vezan. Tako će biti i sa našom zemljom. Mi ćemo EU napustiti 31. oktobra i na sve staviti tačku“.

Džonson je potvrdio da se neće potčiniti zakonu usvojenom u parlamentu koji nalaže vladi da zamoli Brisel – ako se London s njim ne nagodi do 19. oktobra – da traži novo odlaganje Brexit.

On od EU traži da iz teksta sporazuma od „razvodu braka“ isključi odredbu o `bekstopu` – posebnom režimu za Severnu Irsku koja i posle Brexit treba da ostane deo jedinstvenog tržišta EU.

Džonson to smatra „protivnim suverenitetu Velike Britanije“.

Bivši britanski premijer  Dejvid Kemeron nazvao je Džonsona „lažovom i karijeristom“.

Učinio je to u knjizi memoara koja za četiri dana izlazi iz štampe.

Naveo je da se Džonson – iako je evroskeptik – u mesecima pred referendum o izlasku iz EU „dugo kolebao i vagao kojoj strani da se priključi“.

Kameron je otkrio da mu je nudio položaj ministra odbrane – da bi stao na njegovu stranu, ali da je Džonson to odbio.

Fakti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here