Џонсон: Нова зора за Британију, излазимо из ЕУ до 31. јануара

Поделите:

Џонсон је поручио да је за Британију сванула „нова зора“, додавши да ће водити „народну владу“

Лидер британских конзервативаца рекао је да ће брегзит спровести до краја, како је и обећао после убедљиве победе на ванредним парламентарним изборима. Џонсон је поручио да је за Британију сванула „нова зора“, додавши да ће водити „народну владу“.

„Изборна победа омогућиће Влади да спроведе брегзит и да Британија наредног месеца и званично напусти Европску унију“, поручио је славећи победу Џонсон.

Џонсон је претходно био у Бакингемској палати, код краљице Елизабете Друге, како би и формално затражио дозволу за формирање Владе. Конзервативци имају предност од чак 78 места у Доњем дому, са могућношћу да им припадне још једно. Према последњим резултатима, конзервативци су освојили 363 од 650 места у Парламенту.

Би-Би-Си указује на то да се конзервативна већина у доњем дому Британског парламента мери са оном коју је добила Маргарет Тачер у свом трећем мандату 1987. године. Џонсон се коцкао са проценом да би могао да добије изборе подршком градова и заједница где се гласање за конзервативце готово сматрало грехом – и победио је, истиче се у коментару британског јавног сервиса.

„Победа Конзервативне странке скоро тренутно ће се осетити. Уколико се неко чудо не деси, Британија ће следећег месеца напустити ЕУ пошто ће новог-старог премијера подржати нови посланици који ће гласати за Закон о брегзиту, довољно јаки да одбију било који покушај опозиције“, наводи Би-Би-Си.

 

РТС, 13. децембар 2019.

СТАРЏОН: ЏОНСОН НЕМА ПРАВО ДА НАМ ЗАБРАНИ РЕФЕРЕНДУМ
Шкотска премијерка Никола Старџон изјавила је да премијер Велике Британије Борис Џонсон нема право да забрани референдум о независности Шкотске, након што је Шкотска национална партија остварила велику победу на јучерашњим изборима.

Џонсон је током предизборне кампање више пута поновио да ће одбити сваки евентуални захтев за расписивање новог референдума о независности Шкотске.

„Као лидер партије која је у Шкотској доживела пораз немате право да нам станете на пут. Грађани Шкотске су рекли своје и сада је време да донесу одлуку о својој судбини“, поручила је Старџон на конференцији за медије у Единбургу.

Додала је да зна да сви који су гласали за СНП нису за независност, али је остварени резултат сам по себи довољан да се референдум одржи. Због тога ће, како је истакла, у наредних неколико дана поднети влади званичан захтев за одобрење расписивања референдума.

„Знамо да ће Џонсон то одбити и да ће након тога бити покренута широка дебата око тога да ли Конзервативна партија игнорише демократски избор грађана Шкотске. Време је да премијер почне да слуша наше грађане“, поручила је Старџон.

На јучерашњим изборима Шкотска национална партија је у Шкотској освојила 48 мандата, 13 више него у досадашњем сазиву, а добила је 45 одсто гласова, осам одсто више него на изборима 2017. године. Конзервативци су добили свега шест посланика, Либералне демократе четири, а лабуристи само једног.

 

Извор ФоНет

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here