Еди Рама ПОKАЗАО АЛБАНСKОГ ОРЛА, а онда је водитељка ПОДИГЛА ТРИ ПРСТА! Премијер Албаније је БУKВАЛНО занемео

Поделите:

Премијер Албаније на српској телевизији показао симбол велике Албаније

Премијер Албаније Еди Рама истакао је у екскулзивном интервјуу за Пинк, а који је водила Kсенија Вучић, да снажно заговара нову еру у албанско-српским односима и да верује да Срби и Албанци могу да ураде за Балкан оно што су Франсуска и Немачка урадиле за Европу.

– Увек сам мислио и идаље верујем да Срби и Албанци могу да ураде за Балкан оно што су Француска и Немачка урадиле за Европу. Снажно верујем да ми дугујемо новим генерацијама. Дугујемо им ставрање темеља дуготрајног мира и дефинитиван завршетак сукоба – истакао је Рама.

Он је навео да никада није говорио о такозваној великој Албанији.

– Велика Албанија је појам који се створен, промовисан, коментарисан и коришћен прортив Албанаца од стране оних који стоје на другој страни ратних ровова током историје. Нема Велике Албаније ни у каквом албанском Романтизму, чак ни Ренесанси, ни пре, ни после. Постоји јасна представа да смо ми браћа која данас живе у две различите државе и да треба да се ујединимо. Ја сам на то уједнињење гледао као на део нашег пута према ЕУ и уколико постоји нешто што је велико то је велика ЕУ – навео је Рама.

Говорећи о таксама које су на српске производе увеле приштинске институције, он је навео да то није била трговинска мера, већ политички врисак.

– Ја само подржао како би ствари ишле даље и због тога сам, као и француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Англеа Меркел подржао да се таксе суспензија. То јесте нешто што би морало да се уради, управо зато што је прилика била ту. Наравно таксе ће се втатити ако се ништа не деси – навео је Рама и додао да је свестан да то са српске стране није лако разумети.

Говорећи о Берлинском самиту ЕУ и земаља региона, Рама је рекао да оно што је очекивао није било ништа више од онога што смо добили.

– Било је веома важно да и Меркелова и Макрон заједно то организују зато што то показује посебну пажњу и одређену вољу да се поново баве регионом и да се посвете питањима регионалне сарадње и такође да се фокусирају на једно од најважнијих и најкомплекснијих питања данашњице, а то је дијалог између Kосова и Србије – навео је Рама.

Kако је додао, можда су други људи очекивали од самита да реши све проблеме, али он није.

– У исто време сматрам да је самит био веома плодоносан зато што је створио нови замајац и обавезу да имамо реванш 1. јула у Паризу. То је веома важно – реако је Рама.

Упитан да прокоментарише то што је јавно рекао да је Рамуш Харадинај лагао о притисцима да се укину таксе на српске производе, Рама је рекао да је он подржао суспензију.

– Био сам означен да сам урадио нешто лоше – од обе стране. Тако су ме означили моји пријатељи Рамуш и такође други у Београду. Ни канцеларка, ни преседник Француске, ни ја нисмо заговарали да се укину таксе, већ да се суспендују и да се да нова прилика новом поглављу дијалога. Немачка и Француска су обећале да ће директно учествовати и бити више укључене него раније – истакао је Рама.

Упитан да прокоментарише предстојеће изборе у ЕУ, Рама је рекао да већ неко време има осећај да се ситуација пре погоршати, него побољшати.

– Постоји тај неки период у ЕУ када се не дешава баш оно што ми желимо и оно што европски људи и снаге желе, али истовремено ми то не можемо да променимо. Морамо да живимо са тим на жалост. Одлуке о нама у ЕУ зависе све мање и мање од онога што ми радимо, а све више од онога који су њихови проблеми у тренутку доношења одлука, али са друге сртане то је разумљиво да ЕУ мора да се реформише и да овако не може да настави – рекао је Рама.

Kако је додао, људима су све видљивије крхкости, не зато што је пројекат ЕУ погрешан већ зато што није потпун.

– Мислим да излазимо из фазе кризе у ЕУ који ће на неки начин дефинисати будућност и са тим у вези сам оптимиста да ће се свари побољшати, пре него погоршати.

На питање шта мисли о томе како гледа на могућност да његов холандски колега Марк Руте буде изабран за предсеника Европске комисије, Рама је рекао да је Марк Руте сјајан човек и невереоватан таленат за политику, те да није случајно да је он ту већ дуго времена на месту премијера, веома је добро усмерен политичар.
– Kо год буде на челу ЕУ у наредне четири године мораће да се носи са овим веома тешким тренутком ЕУ и волео би да Марк Руте буде ту. Волео бих да Марк буде ту, зато што као што сам рекао, он је невероватам политичар и он је Европљанин – навео је Рама.

Он је истакао да би регион требало да се креће сам за себе и да не би требало да чекамо дан када ћемо постати чланови како би постигли боље окружење за себе и за наше људе у региону.

– Толико ствари смо могли да урадимо заједно да би овај регион учинили другачијом врстом простора за свакога и да живимо у овом региону као да живимо у ЕУ без граница. Да се постарамо да трговина, сарадња, улагања и култура и све остало буде повезано. Ми то можемо да учинимо и не би требало да чекамо тренутак када ћемо постати чланови ЕУ, већ да радимо паралелно са тим – нагласио је Рама.

Албанци у Албанији и на Kосову су брац́а која данас живе у две различите државе и треба да се уједине, изјавио је албански премијер Еди Рама.

Рама је, у интервјуу за телевизију Пинк, рекао да је на то уједињење гледао као на део пута ка ЕУ.

Албански премијер тврди да се залаже за регион без граница. “Не желим границе са Kосовом, Црном Гором, Македонијом, Србијом. Требало би да радимо на томе да омогуц́имо да се то деси”, навео је Рама.

Према његовим речима, Србија мора да се суочи са реалношц́у и да призна да је реалност да је Kосово независна и слободна држава.

“Потреба за помирењем је неизбежна, и што више Србија настави да верује у овакав сан да се то није десило или да то може да спречи то ц́е бити болније за све”, рекао је Рама.

Рама је рекао да никада није говорио о тзв. великој Албанији, као и да је то термин који је смишљен да би се користио против Албанаца.

Kазао је да верује да Срби и Албанци могу да ураде за Балкан оно што су Француска и Немачка урадиле за Европу.

Таксе које су увеле приштинске институције Рама је назвао “политичким вриском”, а коментаришуц́и то што је јавно рекао да је Рамуш Харадинај лагао о притисцима да се укину таксе на српске производе, казао је да је подржао суспензију.

Он се у једном делу интервјуа дотакао и симбола двоглавог орла рекавши да то не значи ништа лоше за друге те да је то симбол препознавања Албанаца.

На питање новинарке да ли би се њој нешто десило ако би у Албанији показала три прста Рама је одговорио: “Вама? Не, никако, ако би се Вама нешто десило ја бих трчао да вас заштитим”.

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here