Едвард Џозеф: “Ја сам сведок, Срби су бежали од помахниталих Албанаца”

Поделите:

Професор америчког универзитета “Џон Хопкинс” Едвард Џозеф рекао је да је био сведок тога како су Срби у Призрену бежали у цркву.

Он је навео да су Срби бежали јер су их јурили “помахнитали Албанци који су палили све редом”.

Џозеф је више од десет година радио у региону Балкана и на Kосову био за време НАТО бомбардовања 1999.

На последњем панелу првог дана шесте Београдске НАТО недеље, Џозеф, као неко ко је видео како су Срби на Kосову у Метохији патили, тврди да је нова историја почела осамдесетих година са председником Србије Слободаном Милошевићем, а становници тог подручја су “живели у миру и покушавали да сачувају тај мир све док се УЧK (ОВK) није појавила са својим оружјем”.

Џозеф је казао да председник Србије Александар Вучић, као и косовски Хашим Тачи имају потребу да на неки начин допринесу решењу питања Kосова, и да је потребно све више улагати у преговоре.

Говорећи о размени територија, Џозеф наводи да би то највише утицало на Србе јужно од Ибра, тако да се о корекцији граница не може говорити у овом случају, јер је до ње већ дошло.

“Четири општине у северном делу није корекција граница, јужна Србија не може бити корекција. Овде причамо о територији, а она је тако важна, јер су сви ратови и етничка чишћења вођени и почињени да би се освојила територија”, каже Џозеф.

Он је додао да територија није неважна, већ је центар конфликата у региону.

“С разменом територија, присуство Срба на југу је готово. Не кажем да Дечани или Грачаница не могу да се заштите, али српска популација ће на југу нестати, јер је заштита коју Срби сада имају подржана Уставом и не заснива се на територијалном интегритету Kосова, а ако то укинете, губи се могућност заштите Срба и шаље се порука да ће им сваки Албанац рећи ваше место више није овде”, наводи Џозеф.

Гостујући виши сарадник за Иницијативу будуће Европе Атлантског савета из САД Џефри Гедмин на панелу “Изазови који прате преговоре Београда и Приштине и утицаји на регионалну стабилност потенцијалног свеобухватног мултидимензионалног споразума” у оквиру шесте Београдске НАТО недеље казао је да решење питања Kосова “лежи у Бриселу, Паризу и Берлину”.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here