ЕФЕKАТ НОВОГ ЗАKОНА: Дужницима у “швајцарцима” РАТА од 60.000 динара сада ће бити 30.000

Поделите:

Нацрт Закона о конверзији стамбених кредита у “швајцарцима”, који је усвојен данас на седници владе неће донети једнаке бенефите свима који су задужени у овој валути.

Председник удружења банкарских корисника “Ефектива” Дејан Гавриловић каже да је дужницима сада понуђено неколико варијација и да ће то несумњиво различито утицати на коначну цену кредита код 16.800 грађана, колико их је у Србији купило стан у “швајцарцима”.

“Ако је, рецимо, неко узео кредит на 13 година и отплатио га је 12 година, неће му много значити отписивање дуга од 38 одсто јер му је банка претходно узела већи део новца. С друге стране, ако је неко узео кредит на 30 година, па му је остало око 20 година да отплаћује, њему ће ефекат лекс специјалиса бити значајнији. Практично, дужник чија је плата 50.000 динара месечно, а коме је рата за кредит у претходном периоду повећана са 25.000 динара на 60.000, сада може очекивати рату од 30.000 динара. То је значајно смањење”, израчунао је Гавриловић.

Гавриловић наглашава и да постоје кредити у швајцарским францима где је тренутно каматна стопа од нула до један одсто, а уколико сада пређу на каматну стопу од три одсто дешава се следеће: “тај отписани део од 38 одсто заправо ће бити умањен већом каматом”. Зато , наводи, треба добро размислити о изабраном моделу.

Председница Удружења грађана ЦХФ задужених у швајцарским францима, Јелена Павловић оцењује да су чланови Удружења грађана ЦХФ веома задовољни, да су проценти и износи који се наводе у тексту предлога закона резултат компромиса, али да је најважније што ће тај закон после много година обезбедити сигурност и стабилност задужених.

Kако је додала за дужнике су сада најзначајније три ствари. Прво, то што Закон неће бити мандаторан, односно никога неће условљавати да уђе у конверзију, друго је што ће лекс специјалис донети решење за највећи број корисника, али не и за све. Трећа ствар је да, ипак, неће никога оштетити.

Објашњава да никада није била суштина за кориснике кредита у швајцарској валути износ и висина бројки, већ да им је жеља била да закон буде у оквирима уставности, да буде коректан и правичан.

Да би се дошло до нацрта закона који је Влада Србије данас усвојила, након чега ће бити послат у Скупштину пред надлежне одборе, а затим у форми Предлога иде пред посланике, одржано је више од осам састанака банкара, задужених у швајцарцима и надлежних државних органа.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here