Економист: Зашто се БиХ није распала?

Поделите:

Британски Економист објавио је анализу у којој објашњава зашто се Босна и Херцеговина није распала након рата и поред великих националних разлика и нестабилне власти.

Kако пише у анализи, гласине о “смрти БиХ су у великој мери преувеличане”.

“Снага БиХ лежи у ентитетима и кантонима, а не националној влади, а слично се дешава у Швајцарској. Фокусирање на резултате, а не на називе посла, открива јачину земље. БиХ може имати пет председника и безброј премијера, али избори у овој земљи показују константну мућкалицу странака и коалиција које преузимају власт”, стоји у анализи британског магазина.

Kако даље наводи Економист, иако владавина у БиХ уме да буде нефункционална, страхови од повратка насиљу доводе до помирења.

“Председник Републике Српске већ годинама прети како ће одржати незаконити референдум о независности. Међутим, вероватно забринут због потенцијалних сукоба и недостатка подршке из иностранства, он се повукао”, пише Економист.

Додаје се да су “Босанци одувек успевали да оставе своје разлике по страни како би формирали владе на свим нивоима, док их у Северној Ирској од јануара нема никако”.

“Босанци и Херцеговци имају тенденцију да буду далеко флексибилнији од онога какав им кредибилитет дају аутсајдери. На пример, у Влади Републике Српске има неколико Бошњака и Хрвата који раде заједно са српском националистичком странком председника РС-а која је посвећена референдуму”, пише у тексту.

Систем у БиХ, према писању Економиста, ставља нагласак на консензус.

“Формално или неформално, владама у БиХ су потребни партнери који ће често долазити из различитих етничких група. Међутим, Босна се борила да одбаци стару репутацију. Гералд Kнауса, шеф Иницијативе за европску стабилност (ЕСИ) у берлинском истраживачком центру, каже како је “клише да је БиХ јединствено нефункционална и да су Босанци и Херцеговци нерационално опседнути етничком припадношћу као нигде у Европи”. Он за овакве клишее делимично криви тешку ситуацију у земљи. Kако каже Kнаус, аутсајдери и Европска унија, за чије чланство је БиХ аплицирала, поставили су услове које БиХ не може испунити, а који се узимају као доказ да је Босна јединствено нефункционална. У прошлости, на пример, ЕУ је тражила уставну реформу. Међутим, Босанци и Херцеговци су се показали неспособним да то ураде, што је повукло земљу далеко иза њених суседа. Kако каже Kнаус, то је зачарани круг”, стоји у анализи Економиста.

 

 

Кликс.ба

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here