Ekonomist: Zašto se BiH nije raspala?

Podelite:

Britanski Ekonomist objavio je analizu u kojoj objašnjava zašto se Bosna i Hercegovina nije raspala nakon rata i pored velikih nacionalnih razlika i nestabilne vlasti.

Kako piše u analizi, glasine o “smrti BiH su u velikoj meri preuveličane”.

“Snaga BiH leži u entitetima i kantonima, a ne nacionalnoj vladi, a slično se dešava u Švajcarskoj. Fokusiranje na rezultate, a ne na nazive posla, otkriva jačinu zemlje. BiH može imati pet predsednika i bezbroj premijera, ali izbori u ovoj zemlji pokazuju konstantnu mućkalicu stranaka i koalicija koje preuzimaju vlast”, stoji u analizi britanskog magazina.

Kako dalje navodi Ekonomist, iako vladavina u BiH ume da bude nefunkcionalna, strahovi od povratka nasilju dovode do pomirenja.

“Predsednik Republike Srpske već godinama preti kako će održati nezakoniti referendum o nezavisnosti. Međutim, verovatno zabrinut zbog potencijalnih sukoba i nedostatka podrške iz inostranstva, on se povukao”, piše Ekonomist.

Dodaje se da su “Bosanci oduvek uspevali da ostave svoje razlike po strani kako bi formirali vlade na svim nivoima, dok ih u Severnoj Irskoj od januara nema nikako”.

“Bosanci i Hercegovci imaju tendenciju da budu daleko fleksibilniji od onoga kakav im kredibilitet daju autsajderi. Na primer, u Vladi Republike Srpske ima nekoliko Bošnjaka i Hrvata koji rade zajedno sa srpskom nacionalističkom strankom predsednika RS-a koja je posvećena referendumu”, piše u tekstu.

Sistem u BiH, prema pisanju Ekonomista, stavlja naglasak na konsenzus.

“Formalno ili neformalno, vladama u BiH su potrebni partneri koji će često dolaziti iz različitih etničkih grupa. Međutim, Bosna se borila da odbaci staru reputaciju. Gerald Knausa, šef Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) u berlinskom istraživačkom centru, kaže kako je “kliše da je BiH jedinstveno nefunkcionalna i da su Bosanci i Hercegovci neracionalno opsednuti etničkom pripadnošću kao nigde u Evropi”. On za ovakve klišee delimično krivi tešku situaciju u zemlji. Kako kaže Knaus, autsajderi i Evropska unija, za čije članstvo je BiH aplicirala, postavili su uslove koje BiH ne može ispuniti, a koji se uzimaju kao dokaz da je Bosna jedinstveno nefunkcionalna. U prošlosti, na primer, EU je tražila ustavnu reformu. Međutim, Bosanci i Hercegovci su se pokazali nesposobnim da to urade, što je povuklo zemlju daleko iza njenih suseda. Kako kaže Knaus, to je začarani krug”, stoji u analizi Ekonomista.

 

 

Kliks.ba

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here