ЕКСКЛУЗИВНО ГИШКИН САБОРАЦ ОТКРИВА ИСТИНУ О УБИСТВУ КОЈЕ ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛО ДЕВЕДЕСЕТЕ: Белог је убио Насер Орић!

Поделите:

Ђурађ Фибишан, саборац команданта Српске гарде Ђорђа Божовића Гишке, ексклузивно за Курир је открио да је Гишкиног најбољег пријатеља Бранислава Матића Белог ликвидирао Насер Орић!

ФОТО: МАРИНА ЛОПИЧИЋ

Бранислав Матић Бели, Гишкин најбољи пријатељ, убијен је 4. августа 1991. испред своје куће на Вождовцу, а његова смрт је представљала увод у убиства која ће обележити деведесете.

„Матићево убиство…“, пише у књизи „Видимо се у читуљи, двадесет година после“ Војислава Туфегџића, „почињено је у маниру који ће израсти у својеврсни заштитни знак деценије која следи: из добро припремљене заседе, уз добро организовану логистику и подршку, из аутоматског оружја којег на улицама до тада није било. Истоветан рукопис читаће се убудуће у свим ликвидацијама тридесетак веома моћних криминалаца, од којих је већина годинама раније представљала окосницу акција Савезне безбедности према политичким емигрантима у иностранству.“

Ђурађ Фишибан ексклузивно за Курир, навео је да је убеђен да је иза убиства Белог стајала ДБ, јер је, како је рекао, Бели сметао тадашњој власт јер је помагао опозицију

ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА

– Враћали смо се из Такова са смотре Српске гарде. Био сам с Гишком, а Матић је раније кренуо другим колима. Успут смо чули шта се десило. Када смо стигли на Вождовац, Гишка ми је, слутећи да Бели није жив, рекао: „Иди ти, Ђуро.“ Бели је лежао у локви крви. Поред Белог је био његов отац. Убица је Насер Орић, тадашњи припадник Специјалних јединица савезног МУП, а касније командант Армије БиХ, рекао је Фибишан за Курир.

Бранислав Матић Бели је тих година у Београду важио за богатог човека. Први већи новац стекао је шпекулацијама са боновима за бензин, а доцније се пребацио на пословање са ауто-отпадима. С поџемљем га је повезивало пријатељство са Ђорђем Божовићем Гишком и неколико преступа у младости.

Крајем осамдесетих ангажовао се на страни социјалиста, па је као ватрени присталица платио штампање календара са сликом Слободана Милошевића. Брзо ће се, међутим, приклонити опозицији и Вуку Драшковићу, а кад почну ратови у СФРЈ, постаће један од значајних финансијера Српске гарде, Вукове паравојне јединице. Туфегџић наводи да је Матић платио шивење 10.000 униформи, а да је, највероватније, на себе преузео и плаћање оружја. То га је сврставало у озбиљне непријатеље Слободана Милошевића и, као таквог, мету Државне безбедности.

Бели је убијен испред своје куће на Вождовцу рафалима двојице или тројице нападача. Тог дана присуствовао је у Тополи смотри Српске гарде са 7.000 добровољаца, а кући се упутио са командантом Гарде Ђорђем Божовићем Гишком и Александром Кнежевићем Кнелетом (20). Кнелетов отац касније је тврдио да је заседа на Вождовцу била намењена свој тројици, али су се пријатељи претходно раздвојили. Након обављеног задатка, убице су ускочиле у бели „мерцедес“ без таблица и побегле. За њима је остало 27 чаура.

Убице никада нису пронађене.

(Курир.рс/М.Петровић)

Поделите:

3 Коментари

  1. Нема разлике измењу Насера Орића и Слободана Пенезића.
    Удбашко комунистичка пашчад су била на свом редовном послу.
    Убијање виђенијих Срба.
    Нека му је лака земља

      • Гишка је бранио Србе од усташке и зато су га кумунистичка пашћад срељала. Прочитајте уговор о сарадњи Комуниста и Усташа потписан од Моше Пијаде и Миле Будака 1935 год. у затвору Сремске Митровице.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here