Елиса Хелмс: Национализми се такмиче да докажу ко је већа жртва

Поделите:

Сви национализми на Балкану, али и у многим другим деловима света, базирају се на виктимизацији и на такмичењу у томе ко је већа жртва, с циљем да се избегне одговорност за почињене злочине, изјавила је јуче у Новом Саду професорка Централноевропског универзитета (ЦЕУ) из Будимпеште Елиса Хелмс.
– Улога жртве служи да би се доказала невиност и морална чистота – казала је Елиса Хелмс на предавању у Централној згради Новосадског универзитета.

По њеним речима, мушкарци су у таквом свету приказани као ратници и бранитељи, а жене као пасивне жртве које треба бранити.

– Широко је распрострањена патријархална националистичка логика, у којој је народ приказан као мушкарац, а територија као жена коју треба бранити или освојити – навела је Елиса Хелмс.

Говорећи о мигрантској кризи у Европи, она је оценила да житељи Европе, говорећи о културним разликама, заправо говоре о расним.

Такође, додала је Елиса Хелмс, Европа се често схвата само као њен запад, док се Балкан, Средња и Источна Европа маргинализују и стереотипизују.

А “Балкан се доживљава као насилан, патријархалан, као подручје којим владају корумпирани политичари и шверцери”, казала је Елиса Хелмс.

По њеним речима, у Европи се мигранти често доживљавају као терористи и криминалци, као самци, без деце и породица, који не могу бити избеглице, јер имају паметне телефоне и новац.

– По тој представи, мушкарац мигрант је скривени исламски терориста – казала је Хелмс.

Додала је да се у Европи и сексуално насиље често повезује с мигрантима, док се ретко говори и пише о свакодневном сексуалном насиљу “белих људи”.

Оценила је да је Мађарска “екстремни случај”, јер тамошња влада предузима и репресивне мере према мигрантима, тврдећи да они нису легитимне избеглице и истичући културне и расне разлике.

Елиса Хелмс је социокултурална антрополошкиња, шефица Одељења на ЦЕУ за родне студије.

У својим публикацијама Елиса Хелмс се бави разним аспектима женског активизма, родно заснованог национализма и постсоцијалистичке и постратне транзиције у Босни и Херцеговини и другде на југословенском простору.

Предавање су организовали Регионални научни центар Института за филозофију и друштвену теорију и Центар за родне студије Универзитета у Новом Саду.
Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here