ЕНГЕЛХАРДТ: Додик – принципијелан политичар са чврстим националним гардом

Поделите:

Научни сарадник на Институту за славистику Руске академије наука Георгиј Енгелхардт оцијенио је да је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик принципијелан политичар који не мијења ставове преко ноћи и да ће му бити тешко реализовати одређене циљеве имајући у виду антагонизам остала два члана Предсједништва.

Енгелхардт је рекао Срни да је договор домаћих политичара немогућ док постоји страни фактор у БиХ.

„Не сматрам да постоје велике шансе за успјех када је ријеч о укидању ОХР-а и страних судија у Уставном суду БиХ. Запад би на повлачење ОХР-а гледао као на успјех Додика и то му неће дозволити“, навео је Енгелхардт.

Он је додао да је ова вишегодишња Додикова борба врло важна и значајна, јер се умањује утицај ОХР-а, односно могућност за интензивније мијешање у унутрашња питања БиХ.

Енгелхардт је констатовао да ће Додику сарадња са остала два члана Предсједништва бити веома тежак задатак, с обзиром на добро познате ставове бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића, али и хрватског члана Жељка Комшића који дјелује као помоћни глас СДА и којег не подржава већина хрватских политичара.

„Претпостављам да ће ти односи бити доста затегнути. Додик је започео наступ у Предсједништву са чврстим националним гардом, али и веома прагматично када је ријеч економији и финансијама. Његов наступ се не своди само на борбу за очување статуса Републике Српске, већ даје јасан финансијски приједлог мјера за оживљавање привреде у оба ентитета“, рекао је Енгелхардт.

Имајући у виду да је Додик био под мјерама безбједносних служби у БиХ, додао је Енгелхардт, логично је што нема повјерење у лојалност и професионалност тих структура када је ријеч о чувању његове личне безбједности.

„Са друге старне, постоји анимозитет према Додику у федералном дијелу БиХ и значајном дијелу естаблишмента у Сарајеву, те је сасвим логичан његов захтјев да га чувају структуре Републике Српске у које има повјерење“, истиче Енгелхардт.

Говорећи о добрим односима Додика са представницима Руске Федерације, он је констатовао да се Додик показао као поуздан партнер и принципијелан политичар, што Москва веома цијени.

„Његов прелазак у институције БиХ неће у том смислу ништа промијенити, јер постоји већ добро изграђена сарадња. Обнавља се изградња гасне инфраструктуре, те се оно што је било срушено блокадом ‘Јужног тока’ сада поновило у облику ‘Турског тока’ и планирани су гасоводи кроз Србију, а надам се да ће то утицати и на пројекте у Српској“, рекао је Енгелхардт.

Он не очекује да би у наредне четири године предсједник Русије Владимир Путин могао посјетити БиХ, прије свега јер то не би одговарало Западу, који би уложио велике напоре да то спријечи.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here