Енглези: Остајемо на Балкану упркос Брегзиту

Поделите:

Британски амбасадор у Србији Денис Kиф изјавио је да очекује да самит Европске уније и Западног Балкана ове недеље у Софији, као и самит Берлинског процеса у Лондону у јуну, подржи економску стабилност, безбедност и помирење у региону.
Kиф је у интервјуу агенцији Бета рекао да су односи Србије и Велике Британије, иако дуги, доста компликовани будући да постоје теме око којих се не слажу, али да Лондон подржава реформе и евроинтеграције Србије и да ће наставити да буде присутан у региону и после Брегзита.

Британски амбасадор је рекао да улазак у Европску унију не подразумева само решавање техничких питања из приступних преговора већ и усаглашавање с вредностима које деле све чланице Уније, што значи и усаглашавањем са спољном и безбедносном политиком Брисела по питању Русије.

Излазак Велике Британије из ЕУ не значи и да земља напушта Европу, рекао је Kиф и додао да Лондон намерава да остане активан на Западном Балкану и после Брегзита јер у региону има важне интересе везане за безбедност и стабилност.

„Смисао Берлинског процеса је да подржава процес реформи, улазак Западног Балкана у ЕУ. И ми мислимо да ће самит у Лондону такође подржати овај процес. Мислимо да можемо да допринесемо економској стабилности, безбедности, помирењу на Западном Балкану“, рекао је Kиф.

Он је рекао да Лондон сарађује с партнерима на Балкану и партнерима у ЕУ јер мисли да ове године постоји могућност да процес реформи у државама Западног Балкана и процес њиховог приближавања ЕУ направи позитиван искорак.

„Самит у Софији ове недеље ће бити веома важан састанак свих земаља Западног Балкана и свих земаља ЕУ. Биће, уверен сам, важне дискусије, биће одлука о том процесу. Ми смо разговарали с нашим партнерима какве су везе самита у Софији и самита у Лондону. Имамо прилику да нешто врло позитивно заједно урадимо“, рекао је он.

Амбасадор је додао да на тим скуповима постоје конкретне ствари на столу и да су чланице ЕУ већ издвојиле доста новца за инфраструктуру и повезивању у региону, као и да ће то наставити да чине.

„Надам се да ће људи отићи са самита у Софији с осећајем да је напредак направљен и очекујем да ће људи отићи са самита у Лондону с осећајем да смо ствари померили у правом смеру, још даље“, рекао је он.

Kиф је рекао да Велика Британија жели да подржи евроинтеграције Србије зато што је сама Србија одлучила да крене тим путем, али да мора да настави да спроводи реформе у домену слободе медија и владавини права, као и да усвоји заједничку спољну и безбедносну политику која почива на вредностима Уније.

„Често сам слушао како председник (Александар) Вучић говори да Србија спроводи реформе, спроводи приступање у ЕУ из сопствених разлога и то је исправно, то је најбољи разлог“, рекао је Kиф.

Британски амбасадор је рекао да Европска комисија редовно процењује напредак Србије, али да су „владавина права, медији, правосуђе већ неко време идентификоване као области у којима је потребан даљи напредак“.

„Улазак у ЕУ такође укључује усклађивање са заједничком спољном политиком ЕУ. И очигледно је да је у неким областима Србија усаглашена с том заједничком спољном политиком, али да у некима није. И редовно о томе дискутујем с министарством спољних послова, вашом владом, вашим председником. И очигледно је да је један од кључних разлога зашто Србија досад није усаглашена њен однос с Русијом и питање Kосова. То су питања на којима треба радити“, рекао је он.

Додао је да ће по уласку Србије у ЕУ њена политика по дефиницији бити усклађена са заједничком спољном и безбедносном политиком, али да „нико сада не зна који је тачно пут да се дође до тамо“.

„Kад је реч о Русији, кључно је питање заједничких вредности европских, демократских држава, што је нешто што Русија не поштује. Ми смо недавно били жртва тога на апсолутно гнусан начин, после напада и покушаја убиства хемијским оружијем у Солсберију. Видели смо да државе које подржава Русија употребљавају хемијско оружје и на другим местима, на пример у Сирији. То је веома важно питање за нас, за целу Европу. И то је веома важно питање за Србију. Србија је као и ми потписница Kонвенције о забрани хемијског оружја“, рекао је Kиф.

Kиф је рекао да Лондон планира да настави да буде активан у региону и додао да се амбасада у Београду повећава како би с партнерима у Србији могла да сарађује у што више области. „Увек смо били једна од најактивнијих чланица ЕУ у промовисању интеграција у овом региону. И наставићемо да будемо то. Можда ће се наш глас чути у нешто другачијем простору, али ће то бити исти глас и то ће бити глас који ће се залагати за напредак, за реформе, за помирење, за бољу будућност региона“, рекао је он.

Британски амбасадор је рекао да су односи Београда и Лондона компликовани јер се не слажу о свим питањима, али да постоји простор за њихово побољшање, као и за веће активности британских инвеститора у Србији. „Постоји интересовање, оно расте, није велико као што бих волео да буде и мој тим напорно ради да подржи то интересовање“, рекао је Kиф.

Он је рекао да је за четири године колико је у Србији много тога урађено Велика Британија је обезбедила финансијску помоћ за подршку реформама, Београд и Лондон сарађују на питањима у правосуђу и унутрашњим пословима, боре се заједно против криминала и екстремизма, и сарађују и на пољу миграција.

„Има тема у којима се не слажемо, али има тема у којима ћемо се, надам се, сложити у будућности, али морамо радити на томе. За мене као амбасадора је веома важно да можемо да изградимо квалитетније билатералне односе у којима можемо заједно да реализујемо много позитивних ствари док паралелно радимо на питањима око којих се не слажемо“, рекао је Kиф који је додао да су две земље прошле године обележиле 180 година дипломатских односа. „Волимо да мислимо да смо прва земља која је имала дипломатске односе директно са Србијом. То је важна ствар у нашим односима“, рекао је он.

 

Kиф је рекао да активности британских инвеститора у Србији нису на нивоу инвеститора из неких других чланица Уније, али да расте њихово интересовање, као трговинска размена две земље. Он је најавио да ће се следеће недеље одржати xЦЕЕД конференција о финансијским технологијама и услугама на којој ће учествовати девет компанија из Велике Британије које раније нису пословале у овом делу света. За јул је најавио конференцију о новим технологијама у образовању, чему ће присуствовати и бројне британске компаније које у региону нуде своју стручност и производе.

 

бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here