Енглези прете: Ако Србија не призна Kосово, настаће “велика Албанија”

Поделите:

Покретање идеје о размени територија између Kосова и Србије отворило је нове “перспективе” за регион. Стварање “велике Албаније” би могло да потегне и питање стварања “велике Србије”, наводи лондонски лист

Уколико Србија не би признала Kосово и онемогућила му чланство у УН, они би се окренули уједињењу са Албанијом, то јест стварању “велике Албаније”, наводи се у тексту у британском листу Економист.

Угледни британски лист оцењује да је само покретање идеје о размени територија између Kосова и Србије – која, додају, није лако изводљива – отворило нове “перспективе” за регион. Они преносе изјаву неименованог високог косовског лидера, који каже да увек има и других опција – Kосово, ако Београд не призна њихову независност и онемогући им чланство у УН, може да се определи за уједињење с Албанијом.

– Неки националистички настројени у Србији, који схватају да су Kосово изгубили, могли би то да поздраве. Ако буде постојала “велика Албанија”, онда би они могли да траже “велику Србију” полажући право на српски део Босне, за шта је Милошевић ратовао – спекулише британски лист, преноси Тањуг.

– Ако Kосово и Србија измене своје границе по етничким линијама, то би значило велику и можда дестабилизујућу промену за регион – наводи се у тексту.
То би значило, на пример, пише Економист, да би председник Републике Српске Милорад Додик могао да појача сопствене захтеве за независност тврдећи да су старе унутрашње границе Југославије сада повређене, те да се то сада може десити и с границама Босне, уз оцену да би “то донело опасност од новог рата”.

ЕУ и САД су, подсећа се у тексту, раније одбацивале измену граница на етничкој основи, у уверењу да би то дестабилизовало регион, али су сада дале зелено светло косовском председнику Хашиму Тачију и председнику Србије Александру Вучићу како би виделе да ли они могу да се договоре.
Политички аналитичар Бранко Радун каже да великоалбанска идеја живи јако дуго и да на то не може да утиче признавање или непризнавање Kосова од стране Србије.

– То је позната теза и Британци је користе да би убедили Србе да признају Kосово и тако спрече стварање “велике Албаније”. Сматрам да та теза није тачна, јер великоалбанска идеја живи и с признатим и с непризнатим Kосовом – каже Радун и додаје:

– Било би опасно да се створи “велика Албанија”, не само за Србију већ и за Македонију, Грчку, Црну Гору. “Велика Албанија” није албански пројекат, то гурају западни центри моћи још од Берлинског конгреса, иако тада није ни постојала Албанија.

Линта
СБ је оштро против

Миодраг Линта, члан Скупштинског одбора за KиМ, каже да сценарио који доноси Економист није реалан јер представља кршење међународног права.

– СБ за то не би дао сагласност. То није оствариво у пракси, ту идеју о уједињењу не би прихватиле Русија и Kина. Kосовске политичаре и међународну заједницу занимају две ствари – да Србија призна KиМ и да они постану део УН – каже Линта.
Да од овакве идеје нема ништа, мишљења је и политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
– То је немогуће. Само нас плаше тако. Ми се ослањамо на Резолуцију 1244 – поновио је он.

Дачић
Тачи зна да нећемо признати KиМ

Ивица Дачић, шеф дипломатије, поручио је јуче да Србија не може да прихвати независност Kосова и да то зна и Хашим Тачи, који је навео да нема решења без Србије.

– Србија неће признати Kосово, па онда наставити разговоре. То се сигурно неће десити – казао је он, одговарајући на питање да ли ће Србија, као што наводи Тачи, прво да призна Kосово, па онда да разговара о разграничењу.

– Овде нико не намерава да мења границе силом, овде ће бити договора или га неће бити – казао је Дачић.

kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here