Енглези у цртаћу “Маша и медвед” виде скривену кампању Путина!

Поделите:

ЛОНДОНСКИ дневник “Тајмс” објавио је да “критичари оптужују руски анимирани серијал ‘Маша и Медвед’ да се бави кремаљском пропагандом и да је инструмент меке моћи Русије”. У закључивању лист иде толико далеко да девојчицу Машу пореди с руским председником Владимиром Путином.

– Маша има тврдоглав, непријатан карактер, притом је одлучна. Она превише тога преузима на себе. Неће бити преувеличавање ако кажемо да се понаша “путиновски” – каже професор Ентони Глис с Бакингемског универзитета.

Што се тиче Медведа, аутор је подсетио на став предавача Талинског универзитета Пријита Хибемјагија, који је изјавио да је тај лик задужен за то да “промени лик Русије у свести деце с негативног на позитивни”. У томе је Хибемјаги видео претњу по националну безбедност Естоније. Истовремено, летонске критичаре је изнервирала и капа совјетског граничара коју Маша носи у једној од епизода, док тера зеца с Медведове ограде. Према њиховом мишљењу, Русија на тај начин демонстрира “заштиту својих граница”.

Број пратилаца “Маше и Медведа” на енглеском језику на “Јутјубу” премашује четири милиона, а број прегледа цртаћа прелази четрдесет милијарди.

ВИШЕ ЧЕРЧИЛОВСКИ

– ТО је прилично тешко коментарисати без велике ироније. “Тајмс” је требало да напише да се Маша понаша “черчиловски” – каже Дмитриј Ловејко, шеф студија “Анимакорд”, који прави овај цртаћ. – Ово је чисто комерцијални пројекат, а аутори серијала нису имали на уму никакве политичке паралеле док су стварали “Машу и Медведа”.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here