ЕП изгласао закон који ће променити интернет

Поделите:

Уколико сте се плашили да ће нови Закон о ауторским правима променити начин на који функционише интернет – имамо лоше вести. Закон који садржи контроверзне чланове 11 и 13 прети да промени заувек начин на који користимо интернет.

Европски парламент је недавно гласао у корист Закона о ауторским правима који садржи неке веома дискутабилне одредбе. Иако је закон одбијен у јулу, овог септембра се вратио пред посланике Европског парламента где је гласање завршено драстично другачије. Гласање се завршило са 438 гласова “за” и 226 “против” у корист закона који полако постаје синоним за цензуру.

Шта усвајање Артицле 13 значи за кориснике?

И док музичка индустрија слави што ће коначно моћи да се обрачуна са YоуТубеом и Гооглеом у целини, други су шокирани. Највећи проблем је што практично ништа није промењено када је реч о члановима 11, а посебно када се прича о члану 13 (познатом као Артицле 13). Ефекат овог закона ће бити драстична цензура, што ће се приметити од наредне године. Наиме, потребно је да закон прође финално гласање у јануару 2019. године, након чега ће државе чланице Европске уније одлучливати о начину имплементације закона.

Највећи проблем су чланови 11 и 13, који се тумаче као “такса на линкове” и “уплоад филтер”. То у преводу значи да као обичан корисник више нећете моћи да тек тако делите садржај на друштвеним мрежама и на YоуТубеу, као и да ће се проверавати сваки уплоад корисника на било који сајт. У случају да филтер процени да кршите ауторска права, нећете моћи да објавите садржај.

Јасно је да креирање овако масивног филтера неће моћи да финансирају мали сајтови што ће довести до масовне ауто-цензуре јер једноставно неће хтети да ризикују велике казне у случају кршења закона. Проблем је и што ни сами законодавци не знају како да спроведу одређене одредбе, што ће довести до нових конфузија и проблема. Једноставно, мало ко ће имати директне користи од новог закона, бар у овом облику.

То се очигледно не односи на Пол Мекартнија и музичку индустрију који у овом тренутку славе јер очекују да сада још више зараде од материјала извођача. Парадоксално, Гоогле, Фацебоок и остали гиганти такође могу да славе јер скоро нико осим њих неће имати средстава да креира филтере садржаја. Све у свему, очекује нас ново доба где интернет више неће бити тако слободан (на популарне “меме” заборавите).

ПЦ Пресс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here