Епископ Бачки Иринеј: Србија је своје уступке поводом КиМ већ потрошила – то су Бриселски споразум и ЗСО

Поделите:

„СПЦ НЕЋЕ БИТИ ЗА НИКАКВЕ НОВЕ УСТУПКЕ, ВЕЋ ЗА СВАКИ НАПОР ДА СЕ КиМ ОЧУВА КАО ДЕО СРПСКЕ ДРЖАВЕ”

„Са наше стране је већ понуђен компромис – Бриселски споразум и Заједница српских општина. То је, иако понижавајући, ипак какав-такав оквир и ништа друго до компромис. Сматрам да је максимум компромиса са српске стране већ понуђен”
ЕПИСКОП бачки Иринеј Буловић изјавио је да за дијалог о Косову, термин „унутрашњи” није најсрећнији израз јер се, како је оценио, ради о свесрпском дијалогу који је и унутрашњи и спољашњи и због тога веома важан.

Буловић је у емисији Седмица Радио Београда 1 истакао да је питање Косова и Метохије Гордијев чвор и да захтева суштински и свенародни одговор.

„Због тога је позив на дијалог сасвим уместан и користан, јер никада једна група људи, било која, политичка, научна, уметничка, не може увек са сигурношћу тврдити да изражава став већине. То не можемо чинити чак ни ми, епископи, то не можемо тврдити чак ни за вернике, а камоли за народ у целини. Значи, добро је ослушнути разне гласове и мишљења”, рекао је он.

Према његовој оцени, сваки покушај решења, “било у правцу даљег попуштања, постепене капитулације, било у правцу одбране наших легитимних права на сопствену територију” мора се заснивати на ставу већине народа.

Он је навео да је немогуће доношење радикалне одлуке (као што је, на пример, промена Устава) ни прелажење преко „црвених линија”, а да иза тога не стоји већина јер таква решења не би била животно одржива.

„Али, дијалог мора бити слободан, искрен, не сме бити ограничења, не сме ничији став унапред бити оквалификован”, казао је он.

На питање какав је став Српска православна црква заузела пред почетак дијалога, епископ бачки је рекао да је његово апсолутно убеђење да ће став у СПЦ бити јединствен и да неће бити за даље уступке по питању Косова него за сваки напор да се оно очува као део српске државе.

„Са наше стране је већ понуђен компромис – Бриселски споразум и Заједница српских општина. То је, иако понижавајући, ипак какав-такав оквир и ништа друго до компромис. Сматрам да је максимум компромиса са српске стране већ понуђен”, истакао је епископ.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here